Vinkkejä työnhaun tueksi

Kaipaatko vinkkejä oman työnhakusi tueksi? Olemme koostaneet seuraaviin artikkeleihin materiaalia, joiden toivomme inspiroivan ja rohkaisevan sinua hakiessasi työtä.

Työn hakeminen on mielenkiintoinen, mutta välillä myös uuvuttava prosessi. Jos sinulle on joskus työtä hakiessasi iskenyt epävarma tai jopa epätoivoinen olo, niin et ole ajatustesi kanssa yksin. Positiivista on se, että työnhakutaidoissa voi kehittyä, kuten missä tahansa muissakin taidoissa. Harva on etenkään alussa työtä hakiessaan äärimmäisen itsevarma. On myös normaalia, että työnhaku jännittää vielä myöhemmässäkin vaiheessa.

Työn hakeminen on prosessi, joka kannattaa ottaa oppimisen ja kehittymisen kannalta. Omia työnhakutaitojaan on mahdollista kehittää, ja niihin on tarjolla tarvittaessa myös apua.

Kannattaa pitää mielessä esimeriksi monenlaiset TE-palveluiden tarjoamat mahdollisuudet. Voit saada oman alueesi TE-keskuksesta apua työnhakuun sekä tarvittaessa ammatinvalintaan. Jollekin myös työkokeilu saattaa olla sopiva vaihtoehto.

Mikäli olet henkilökohtaisen avun käyttäjä ja olet vasta aloittelemassa työelämääsi, niin muista, että sinulla on tarvittaessa oikeus saada henkilökohtaista apua myös työpaikalle. Jos taas tarvitset työpaikalle jonkinlaisia mukautuksia, niin työnantaja voi hakea niiden toteuttamiseen työolosuhteiden järjestelytukea. Kaikki työnantajat eivät ole olleet näiden asioiden kanssa aiemmin tekemisissä, joten tästä mahdollisuudesta kannattaa muistuttaa työnantajaa.

Voit käydä myös lukemassa blogistamme Venla Rädyn kirjoituksen: Henkilökohtaisen avustajan tarve ei estä työntekoa.

Muistio ja kaksi kynää pöydällä.

Opas työnhakuun

Koostimme keväällä 2021 Hetan järjestölähettilääksi hakeneille oppaan, jossa on vinkkejä työnhaun tueksi. Jaamme nyt nämä vinkit muidenkin kanssa, jotta mahdollisimman moni voi saada lisää itseluottamusta työnhakuprosessiinsa.

Vinkit sopivat etenkin heille, jotka työskentelevät/haluavat työskennellä luovalla alalla tai asiantuntijatehtävissä. Näistä voivat kuitenkin soveltaen hyötyä kaikki muutkin työnhakijat. Persoonallinen hakemus, johon on panostettu, jää työnantajan mieleen, oli sitten kyse mistä tahansa työpaikasta.

Kun panostat työhakemukseesi ja kohdistat sen siihen työhön, jota haet, välität työnantajalle viestin, että olet kiinnostunut juuri tästä työstä ja olet valmis satsaamaan siihen. Älä siis lähetä täysin samaa hakemusta lukuisiin työpaikkoihin, vaan pysähdy miettimään, minne olet hakemassa ja muokkaa hakemuksesi sen pohjalta.

Tässä työnhakuoppaan vinkit tiivistettynä:

· Luota osaamiseesi

· Kokoa portfolio

· Erotu joukosta

· Kysy kysymyksiä

· Löydä (piilo)työpaikka

· Tuo somessa esiin osaamistasi

· Ole rehellinen

· Perehdy työpaikkaan, johon haet

· Pidä CV:si ajan tasalla

· Panosta CV:n visuaalisuuteen

· Kehitä työnhakutaitojasi

· Osatyökykyinen? Tsekkaa Paikka auki!

· Muista suosittelijat

· Valmistaudu haastatteluun

· Kehitä taitojasi

· Etsi mentori

· Älä luovuta

Tästä voit tutustua oppaaseen PDF-muodossa.

Seuraavissa artikkeleissa käsittelemme erilaisia työnhakuun liittyviä teemoja. Kirjoitamme artikkeleita vähitellen lisää, joten kannattaa pysytellä kuulolla.

Onnea työnhakuun!

Kannettava tietokone ja henkilön kädet.

Me elämme ainutlaatuista aikaa. Sosiaalinen media tarjoaa sellaisia mahdollisuuksia, joita ei ole ollut tarjolla milloinkaan aiemmin maailmanhistoriassa. Kannattaa siis ottaa somesta ilo irti myös työnhaussa! Tämä artikkeli on suunnattu heille, jotka käyttävät tai haluaisivat tulevaisuudessa käyttää somekanavia aktiivisesti.

Työn hakeminen somessa voi kuulostaa pelottavalta, etenkin, jos ei ole vielä kovin itsevarma olo omasta potentiaalistaan työntekijänä. Kannattaa kuitenkin yrittää ajatella sosiaalista mediaa loputtomana erilaisten mahdollisuuksien kenttänä, jossa jokaisella on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.

On myös ihan ok kertoa somessa omille verkostoilleen, jos on epävarma olo ja kaipaisi apua työnhakuprosessiinsa. Vertaistuessa on valtavasti voimaa, ja sitä yleensä löytyy somen kautta hyvin!

Tabletti ja henkilön kädet.

Liity LinkedIniin

LinkedIn on verkkoyhteisöpalvelu, joka on suunnattu työnhaun ja verkostoitumisen tueksi. Tämä kanava kannattaa ehdottomasti pitää mielessä. LinkedInissä voi etsiä työpaikkoja, lukea muiden kirjoituksia monenlaisista ajankohtaisista aiheista sekä tuoda esiin omaa asiantuntijuuttaan ja osaamistaan. Käyttäjät voivat myös antaa suosituksia toistensa osaamisesta.

LinkedIn on kehitetty ammatilliseen verkostoitumiseen, mutta se ei ole suinkaan ainoa somepalvelu, josta voi olla hyötyä työnhakua ajatellen. Jos yksi kanava tuntuu vieraalta, kannattaa suunnata energiansa johonkin toisaalle. Somekanavista löytyy kyllä vaihtoehtoja.

LinkedIn

Laita avoin työnhakuilmoitus someen

On hyvä olla aktiivinen sosiaalisen median kanavissa, mutta kuitenkin sen mukaan, mikä tuntuu itselle luontevalta. Väkisin ei kannata yrittää tuottaa sisältöä sellaiseen kanavaan, joka ei tunnu ollenkaan omalta. Väkisin tekemisessä helposti vain kuormittaa ja väsyttää itseään ihan turhaan.

Miten somea siis voi käyttää työnhaussa? Yksi vaihtoehto on julkaista avoin työhakemus esimerkiksi omalla Facebook-, Twitter-, tai Instagram-tilillään – tai jos nauttii videoilla esiintymisestä, niin vaikkapa TikTokissa tai YouTubessa. Koskaan ei tiedä, miten hyvin yksittäinen somepäivitys lähtee lentoon! Erityisesti TikTokissa videot saattavat levitä lyhyessä ajassa yllättävänkin laajalle.

Tuo esille omalla tyylilläsi kuka olet, mitä osaat ja millaista työtä etsit. Et voi koskaan tietää, kuka kontakteistasi pystyy auttamaan sinua eteenpäin. Omien haaveiden ja tavoitteiden esiin tuominen on hyvä asia, koska sillä tavoin saattaa löytää apua ja tukea yllättäviltäkin tahoilta.

Näppäimistö.

Sinun tuottamallasi sisällöllä on väliä

Kun luot säännöllisesti omaan somekanavaasi sisältöä ja tuot asiantuntemustasi esille, on mahdollista, että potentiaalinen työnantaja ottaa sinuun suoraan yhteyttä tai ainakin muistaa sinut somekanavasi ansiosta siinä vaiheessa, kun lähetät työhakemuksen hänelle. Älä siis ajattele puhuvasi tyhjille seinille, vaikka sinulla ei olisi tällä hetkellä erityisen paljon seuraajia somessa.

Koskaan ei tiedä, kuka katselee sinun luomaasi sisältöä, jos kanavasi ovat julkisia. Älä siis takerru liikaa siihen, paljonko sinulla on tällä hetkellä seuraajia, vaan luo sinnikkäästi sisältöä niistä asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä, ja joiden parissa haluat tulevaisuudessa työskennellä – etenkin, jos tavoitteesi on työskennellä asiantuntijatehtävissä tai luoda oma yritys/brändi jonkin tietyn alan tai aiheen ympärille.

Kun olet tarpeeksi pitkään keskittynyt tietynlaisiin teemoihin sisällössäsi, alat profiloitua ihmisten mielissä sen alan tekijäksi – jopa asiantuntijaksi. Jos esimerkiksi olet kiinnostunut vammaisten oikeuksien edistämisestä, jaa sisältöä tästä aiheesta ja pyri verkostoitumaan myös muiden vammaisvaikuttajien kanssa. Mikäli kiinnostuksesi liittyy johonkin muuhun aiheeseen, keskity silloin siihen.

Ala seuraamaan ihmisiä siltä alalta, josta olet kiinnostunut ja tarkkaile, mitä he tekevät. Voit saada uutta inspiraatioita ja ideoita heiltä.

Älypuhelin, jolla ollaan ottamassa kuvaa graffitiseinästä.

Linkkaa somekanavasi työhakemukseen

On arvokas lisä työhakemukseen, kun linkität siihen omat somekanavasi tai vaihtoehtoisesti esimerkkejä aiemmin päivittämistäsi somekanavista.

Erityisesti silloin, jos haet työpaikkaa, jossa tehtäviisi kuuluu sosiaalisen median päivittäminen, on tärkeää, että potentiaalinen työnantajasi pystyy näkemään, millaisia päivityksiä olet tehnyt aiemmin. On ihan eri asia kirjoittaa työhakemukseen, että tykkää päivittää Instagramia kuin linkata hakemukseen Instagram-tili, jonka kautta pystyy osoittamaan, millaisia päivityksiä on aikaisemmin tehnyt.

Puhelin, jossa näkyy Instagram-sovellus

Verkostoidu alan osaajien kanssa

Etenkin Facebookista löytyy monia työnhakuryhmiä sekä muita ryhmiä, jotka on luotu tietyn alan tai aihepiirin ympärille. Lisäksi yrittäjille on monia omia ryhmiä. Kannattaa seurailla itselle kiinnostavia ryhmiä ja osallistua tilaisuuden tullen myös keskusteluun.

Huom.! Somekeskusteluissa kannattaa aina pitää mielessä, että maltti on valttia. Julkinen riitely ei ole kannattavaa. Älä puhu pahaa muista, vaan ole keskusteluissa rakentava ja positiivisella, avoimella asenteella.

Tässä muutama esimerkki ryhmistä Facebookissa:

Hae töitä – verkostoidu – ilmoita työpaikoista – somerekry
TYÖNHAKU – vinkit ja palvelut
Media-alan työtori

Jos sinulla on mielessä tietty ala, niin voit kokeilla Facebookin hakutoiminnolla, josko juuri sille alalle löytyy oma ryhmänsä.

älypuhelin

Uteliasuus on hyvästä, ja sitä kannattaa hyödyntää myös työnhakuprosessissa.

Jos sinulla on mielessäsi ihmisiä, jotka ovat tällä hetkellä sellaisessa työssä, josta sinä haaveilet, kysy heiltä rohkeasti, millainen heidän polkunsa tuohon työhön on ollut. Voit saada tärkeitä ja oivalluksia, ja tulet varmasti huomaamaan, miten monenlaisia erilaisia tarinoita ja taustoja ihmisillä on, vaikka he työskentelisivät samalla alalla.

Erilaisia kysymyssanoja piirrettynä paperille.

Soita, jos siihen tarjotaan mahdollisuus

Mikäli hakemasi työpaikan rekryilmoituksessa on ilmoitettu puhelinnumero, jonne saa soittaa ja kysyä lisätietoja työstä, käytä tämä mahdollisuus hyödyksesi. Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus jäävät työnantajan mieleen. Joihinkin työpaikkoihin tulee hakemuksia niin paljon, että rekrytoijan on mahdotonta muistaa kaikkia. Kiinnostuksensa kannattaa siis osoittaa.

Läppäri sekä puhelin henkilön kädessä.

Valmistaudu työhaastatteluun miettimällä kysymyksiä

Oletko menossa työhaastatteluun? Tässä kohtaa voit jo ensimmäistä kertaa onnitella itseäsi, sillä olet kirjoittanut sellaisen hakemuksen, joka on herättänyt rekrytoijien mielenkiinnon! Työhaastatteluun meneminen voi tuntua jännittävältä, mikä on ihan normaalia. Jännitystä voi kuitenkin lieventää valmistautumalla haastatteluun huolellisesti.

Valmistaudu työhaastatteluun perehtymällä työnantajan nettisivuihin, someen ja mahdolliseen muuhun työpaikkaan liittyvään mediasisältöön, jotta saat hyvät pohjatiedot potentiaalisesta työnantajastasi. Näin pystyt miettimään valmiiksi kysymyksiä, joita voit esittää työhaastattelussa.

Kysymysten avulla annat työnantajalle itsestäsi motivoituneen kuvan. Lisäksi voit kysymysten avulla selvittää, vastaavatko tehtävä ja työpaikka sinun odotuksiasi. Kyse ei ole vain siitä, valitseeko työnantaja sinut, vaan myös sinun pitää valita työnantaja! Jos tietyt arvot ovat tärkeitä, voit esittää esimerkiksi työpaikan arvoihin liittyviä kysymyksiä.

Kaksi henkilöä läppäreiden äärellä.

Löydä piilotyöpaikka

Voit hakea työpaikkaa silloinkin, kun avoimia paikkoja ei ole tarjolla. Voit lähettää avoimen hakemuksen tai esimerkiksi soittaa/mailata työpaikkaan, josta olet kiinnostunut. Joskus voi käydä niin, että kysyt työpaikkaa juuri oikeaan aikaan, eli silloin, kun työntekijälle olisi tarvetta, mutta rekrytointia ei ole vielä aloitettu.

Kysy vinkkejä muilta

Jos tuntuu, että et tiedä yhtään, mistä sinun kannattaisi aloittaa työnhaku, niin uskalla pyytää apua. Kysy vinkkejä muilta – ystäviltä/someseuraajilta/läheisiltä tai tuttavilta. Kysymysten kysyminen ja avun pyytäminen ovat hyviä tapoja, joita kannattaa ylläpitää läpi elämän. Niin oppii jatkuvasti paljon uutta ja saattaa päätyä sellaisiin paikkoihin, joihin ei olisi itsekään uskonut päätyvänsä.

Neljä ihmistä selin kameraan.

Jokainen varmasti miettii peruskoulun loppupuolella, mitä sitten seuraavaksi. Vammaisena henkilönä asia ei välttämättä aina ole täysin yksiselitteinen. Itse päädyin lukioon, vaikka koin ammattikoulun olevan sopivampi siinä elämänvaiheessa.

Ongelmaksi kuitenkin koitui, ettei pikkupaikkakunnan ammattikoulussa ollut kovin montaa alaa, jotka olisivat kiinnostaneet sekä eivätkä olisi fyysisiä. Suoritin kuitenkin lukion kohtuullisin arvosanoin, vaikkei ylioppilastodistuksellani liiemmin  suoraan haeta todistushaussa korkeakouluun.

Oman paikan etsintää

Lukion jälkeen oli taas aika miettiä, miten lähteä jatko-opiskelemaan. Muutin toiseen kaupunkiin opiskelemaan kansanopistoon, mutta puolen vuoden jälkeen päätin muuttaa takaisin kotikaupunkiini. Isoin syy muuttoon oli, että koin olevani liian kaukana perheestäni; jos halusin vierailla heidän luonaan, piti junalla matkustaa liki neljä tuntia.

Piti miettiä, mitä seuraavaksi teen. Minua oli alkanut kiinnostaa matkailuala, ja katse suuntasi Turkuun. Sinne tahdoin muuttaa ja opiskella siellä. Hain kouluun ja pääsin haastatteluun, mutta sitten tulikin seinä vastaan. Lähes heti minulle sanottiin, etten voi opiskella matkailualaa tiettyjen kurssien vuoksi. Vedottiin, etten voisi tehdä tiettyjä kursseja,  koska olen lyhytkasvuinen.

En siinä vaiheessa tiennyt, mitkä kurssit ovat pakollisia ja mitkä vapaaehtoisia, joten uskoin, että no ei sitten. Yritin perustella, kuinka olen pystyvä tekemään moniakin eri asioita, vaikka joidenkin asioiden onnistumiseen tarvitsen apuvälineitä, esimerkiksi tukevan korokkeen, jonka päällä seistä, jotta saisin itselleni ”lisää pituutta”. En kuitenkaan päässyt opiskelemaan.

Uusi mahdollisuus

Kului noin puolitoista vuotta,  ja jälleen olin pisteessä, että jotain pitäisi opiskella lukion lisäksi. Huomasin, että naapurikunnassa voi opiskella matkailualaa. Pistin hakemuksen menemään hieman varautuneena peläten aikaisemman toistuvan.

Eräänä päivänä postiluukusta tipahti kirje. Minut oli hyväksytty opiskelemaan matkailualaa. Samaisessa kirjeessä oli myös tapaamisaika opettajan kanssa. Hieman jännitti, mitä opettaja mahtaisi tuumata minusta. Tässä vaiheessa minulla oli hyvin tietoa liittyen siihen, ettei koulupaikkaa saisi evätä ennakkoluulojen vuoksi,  ja että on olemassa mahdollisuus soveltaa ammattitutkintoa itselle sopivaksi, jos opiskelijalla on jokin vamma tai muu rajoite. Tästä soveltamisesta sain kuulla eräältä opettajaltani.

Jännittäminen oli aivan turhaa, sillä opettajan mielestä ei ollut mitään estettä opiskella matkailualaa. Paikalle tulleen opinto-ohjaajan kanssa vielä yhdessä tutkittiin, ettei opetussuunnitelmassa ollut mitään pakollista kurssia, jota en voisi suorittaa. Aikaisemmin minulle mainitut kurssit, jotka olivat minun opiskelupaikkani eväämisen syynä aiemmassa haussa,  olivatkin oikeasti vain vapaavalintaisia

Kohti valmista tutkintoa

Tällä hetkellä, kun olen töissä Hetassa, olen laittanut opintoni tauolle. Tähän asti opinnoissani kuitenkin olen päässyt tekemään kaksi työharjoittelua sekä suorittamaan erilaisia lupakortteja. Mm. EA1® – kurssin  suorittamiseen opettajani  ei nähnyt mitään estettä, ja suoritinkin onnistuneesti.

Työsuhteen jälkeen olisi määrä jatkaa opinnot loppuun. Olen ollut erittäin tyytyväinen, että olen saanut opiskella mukavassa kouluympäristössä rohkaisevien opettajien opetuksessa. Itselleni nämä opintoni ovat ammatillisen puolen lisäksi opettaneet myös sen, ettei kannata luovuttaa ensimmäisen vastoinkäymisen vuoksi.

Anniina Lehtinen

Nainen istuu kannettavan tietokoneen äärellä.

Omat taidot hyötykäyttöön

Tässä artikkelissa Hetan järjestölähettiläs Anniina pohtii elämän varrella opittuja taitoja sekä niiden esiin tuomista työtä hakiessa.  

Työtä hakiessa tulee miettineeksi omia taitojaan. Jotkin alat vaativat tietyn tutkinnon, jotta voi työllistyä kyseiselle alalle, sillä koulutus antaa vankan osaamisen ja tietotaidon. On kuitenkin olemassa myös työpaikkoja, joihin ei vaadita tiettyä tutkintoa. Tämän vuoksi on hyvä tiedostaa sellaisetkin taidot, jotka on hankittu muualta kuin koulusta. Hyviä taitoja työelämään voi olla mm. erilaisten tekstien luominen, videoiden editoiminen tai vaikkapa organisointikyky. Kyky omaksua ja oppia uusia asioita voidaan myös luokitella hyväksi taidoksi. 

Taidot esiin

Nyt haluaisinkin sinulle antaa tehtävän. Mieti sinun taitojasi, joita olet kartuttanut vuosien varrella ja mieti, missä asioissa olet hyvä. Netissä on myös paljon erilaisia testejä ja materiaaleja omien taitojen tunnistamiseen. Hyvä keino löytää ne omat taitonsa on listata asioita, joita tykkää tehdä sekä missä on hyvä. Tällä tavoin pääsee huomaamaan, kuinka monessa asiassa oikeasti onkin hyvä, vaikkei välttämättä muuten tule asiaa ajatelleeksi. 

CV:een on hyvä tehdä osio, johon listaa omia taitojaan listamaisesti ja/tai kertoen muutamalla sanalla niistä. Tämä on erittäin hyvä, jos vielä ei ole paljoa työkokemusta, joka toisi siihen täytettä. 

Oppimisen tunne on ihana

Minulla itselläni ei ole vielä muuta tutkintoa kuin ylioppilastutkinto. Olen kuitenkin päässyt työtehtävään, jossa mm. editoin videoita, kirjoitan erilaisia tekstejä ja niin edelleen. Olen kartuttanut editointitaitoni omasta kiinnostuksestani ilman media-alan koulutusta. Kuitenkin minulla on hyvät taidot tuottaa videosisältöä erilaisiin kanaviin. Ymmärrän myös mitä materiaalia erilaisille alustoille on hyvä tehdä. Olen luonteeltani utelias ja tykkään tutkia asioita sekä oppia uutta. 

Minä uskon elinikäiseen oppimiseen. Uskon, että ihminen oppii koko elämänsä ajan uusia taitoja, ja voi kehittää jo olemassa olevia. Koskaan ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta asiaa. 

Esimerkiksi vielä viime vuonna minä en osannut neuloa villasukkia, mutta tällä hetkellä osaan neuloa melkein koko sukan, muutamia ongelmakohtia lukuun ottamatta. Minä rakastan sitä tunnetta, kun viimein oppii jonkin uuden asian!

Anniina Lehtinen

Puuvärikyniä vaaleaa taustaa vasten.

Oletko jo kuullut Paikka auki -ohjelmasta? Paikka auki on osatyökykyisten ja nuorten työllistymisen avustusohjelma, jonka tarkoituksena on edistää vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä luomalla uusia työpaikkoja sote-järjestöihin.

Jos koet, että työllistyminen on sinulle poikkeuksellisen hankalaa tai et tiedä, miten voisit löytää ensimmäisen työpaikkasi, kannattaa lukea tämä artikkeli! Ehkä Paikka auki saattaa olla juuri sinulle sopiva työllistymisen väylä.

Monenlaisia mielenkiintoisia työtehtäviä tarjolla

Paikka auki on meille hetalaisille tuttu oman kokemuksen pohjalta, sillä Heta-liitossa työskentelee parhaillaan järjestyksessään toinen Paikka auki -työntekijä. Marja Hukkanen aloitti keväällä 2022 Hetan toimistoassistenttina.

Järjestöt palkkaavat työntekijöitä Paikka auki -ohjelman kautta monenlaisiin tehtäviin. Tehtävänimikkeitä eri järjestöissä ovat olleet esimerkiksi järjestöassistentti, projektityöntekijä, viestintäassistentti ja asukastoiminnan ohjaaja. Sopivia työpaikkoja löytyy siis monenlaisille henkilöille.

Kannattaa laittaa seurataan Paikka auki -somekanavat, niin pysyt kärryillä hankkeeseen liittyvistä ajankohtaisista asioista.

Paikka auki Facebookissa
Paikka auki Twitterissä
Paikka auki Instagramissa

Myös työpaikkailmoituksia jaetaan toisinaan yllä mainituissa kanavissa.  Lisäksi järjestöt ilmoittavat avoimista paikoista omissa kanavissaan, ja toisinaan niitä voi bongata myös julkisista työnvälityskanavista, kuten TE-palveluiden sivuilta.

Joustavuutta työelämään

Paikka auki -työpaikkoja on tarjolla ympäri Suomen, ja joitain töitä voi tehdä myös täysin etänä. Esimerkiksi Hetan Paikka auki -työntekijä tekee etätöitä Rovaniemeltä käsin.

Mikäli bongaat mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen ja sinusta tuntuu, että kotoa käsin työskentely sopisi sinulle parhaiten, kysy rohkeasti potentiaaliselta työnantajaltasi, mitä mieltä hän on etätyöstä. Viimeistään korona-aikaan monet työntekijät ovat huomanneet, että monia tehtäviä voi täysin menestyksekkäästi hoitaa myös etäyhteyksien välityksellä.

Paikka auki on loistava tilaisuus esimerkiksi osatyökykyiselle, joka haluaa palata vähitellen työelämään tai nuorelle, jolla on vaikeuksia päästä käsiksi ensimmäiseen työpaikkaansa. Työsuhteen yksityiskohtia, kuten viikoittaista työmäärää sekä työtehtäviä on mahdollista räätälöidä, ja työhön voi saada säännöllistä mentorointitukea.

Lisäksi Paikka auki järjestää hankkeen kautta työllistyneille erilaisia webinaareja sekä tapaamisia, jossa on mahdollisuus päästä vaihtamaan ajatuksia muissa järjestöissä työskentelevien Paikka auki -työntekijöiden kanssa.

paikka auki -logo

On olemassa paljon työpaikkoja, jotka eivät koskaan päädy avoimeen hakuun. Tämä kannattaa nähdä mahdollisuutena!

Onko työnhaku sinulle ajankohtaista, mutta sopivaa työpaikkaa ei vain tunnu avoimilta markkinoilta löytyvän? Ei kannata lannistua, sillä saatat löytää uuden työn ilman, että sinun täytyy kilpailla siitä kymmenien tai jopa satojen muiden hakijoiden kanssa. Tällaisen työn löytämisessä ajoitus ja oma aktiivisuus ovat tärkeitä.

Miten voi löytää piilotyöpaikan?

Piilotyöpaikan voi löytää esimerkiksi siinä vaiheessa, kun yrityksestä on lähdössä työntekijä tai työmäärä suhteessa nykyisten työntekijöiden määrään on käynyt liian suureksi. On työnantajallekin helpompaa, jos ei tarvitse käynnistää virallista rekrytointiprosessia, sillä se vie aikaa ja resursseja.

Mutta miten kannattaa lähteä liikkeelle? Ihan ensimmäisenä kannattaa olla omassa lähipiirissä avoin siitä, että on etsimässä työtä. Et voi tietää, millaisia kontakteja verkostoistasi löytyy! Juttele siis tuttaviesi kanssa siitä, että tahtoisit löytää työpaikan. Saatat saada hyviä vinkkejä yllättävältäkin taholta. Jollain saattaa jopa olla tiedossaan juuri sinulle sopiva työnantaja.

Kaikista parhaiten jäät potentiaalisen työnantajan mieleen ottamalla suoraan rohkeasti yhteyttä. Tällöin osoitat oma-aloitteisuutta ja kiinnostusta juuri tätä työnantajaa kohtaan.

Kannattaa myös pitää mielessä, että erilaisia rekrytointitapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Näissä on mahdollista päästä tapaamaan potentiaalisia työnantajia matalalla kynnyksellä. Googlettamalla löydät enemmän tietoa oman alueesi/alasi tapahtumista.

Työpaikan voi siis löytää usealla eri tavalla ja erilaisten kanavien kautta – kannattaa olla avoimin mielin liikenteessä ja hyödyntää monenlaisia mahdollisuuksia.

Some on täynnä mahdollisuuksia

Myöskään somen mahdollisuuksia ei kannata unohtaa! Voit hyödyntää työnhaussa esimerkiksi Twitteriä, Facebookia, TikTokia tai LinkedIniä. Somessa kannattaa olla aktiivinen juuri niissä kanavissa, jotka ovat itselle mielekkäitä ja luontevia käyttää. Väkisin tehty sisältö myös helposti näyttää väkisin tehdyltä.

Somessa voi esimerkiksi julkaista oman työnhakuilmoituksen. Monet ovat löytäneet työpaikan julkaisemalla persoonallisen työnhakuilmoituksen omassa someprofiilissaan. Parhaimmillaan tällainen ilmoitus saattaa levitä yllättävänkin laajalle! Lisäksi somesta löytyy myös työnhakuun keskittyneitä ryhmiä.

Lue myös tällä sivulla ylempänä oleva artikkeli otsikolla “Some ja työnhaku”, niin saat lisää vinkkejä somen hyödyntämiseen!

Mentori tueksi työnhakuun

Jos et tiedä, millainen työnantaja olisi sinulle sopiva, pyydä vaikkapa jotakuta ystävää pohtimaan kanssasi vahvuuksiasi ja osaamistasi. Joskus meidän ympärillämme olevat ihmiset osaavat kuvailla meille omia vahvuuksiamme meitä itseämme paremmin. Toisinaan olemme liiankin kriittisiä itseämme ja osaamistamme kohtaan. Työnhakuprosessi on myös mielekkäämpi, jos siihen liittyviä ajatuksia voi jakaa jonkun kanssa.

Myös ulkopuolisesta mentorista voi olla apua omien vahvuuksien tunnistamisessa ja urasuunnittelussa. Hyvä mentori on alasi asiantuntija tai osaaja sellaisella alalla, jonne haluat pyrkiä.

Voit etsiä mentoria esimerkiksi verkostojesi kautta tai olla suoraan yhteydessä sellaiseen henkilöön, jonka tahtoisit mentoriksi. Mentorointisuhteen ei tarvitse olla välttämättä pitkä, vaan jo muutamasta tapaamiskerrasta voi olla paljon apua.

Tietokone sekä muita valkoisia tarvikkeita valkoisella pöydällä.