Henkilökohtaisen avustajan tarve ei estä työntekoa

Julkaistu

Osa henkilökohtaisen avun käyttäjistä tarvitsee avustajaa työelämässä. Avustaja voi olla työnteon mahdollistaja auttamalla fyysisissä asioissa, mutta avun käyttäjä tuo tarvittavan tietotaidon itse työn suorittamiseen. Pitää toki olla tarkkana, että palkattu työntekijä on nimenomaan avun käyttäjä, eikä avustaja tee tätä varsinaista työtä. Pyörätuolissa olevan ei kannata ottaa paikkaa mansikanpoimijana, koska avustaja joutuisi tekemään työt. Toisaalta on olemassa esimerkiksi pyörätuolissa istuvia personal trainereita! He saattavat opettaa liikkeen ensin avustajalleen, joka osaa tarvittaessa näyttää sen asiakkaalle avun käyttäjän selostaessa samaa sanallisesti. Avustaja avustaa työnteossa, mutta ei tee puolesta.

Entä sitten, jos ei tarvitse henkilökohtaista avustajaa työssä koko ajan? Omat avustajani ovat viihtyneet toimistojen taukotiloissa, ja eräässä toimistossa avustajallani oli oma työpöytä vieressäni. Tällöin avustajiani piti ohjeistaa vielä normaalia tarkemmin vaitiolovelvollisuudesta ja hiljaisuuden merkityksestä. Heidän Netflixin katselunsa ei saanut häiritä omaa työntekoani, mutta vielä vähemmän muiden toimistossa istuvien työntekoa.

Yksityisyrittäjänä olen voinut ottaa avustajat huomioon hieman joustavammin, kun toimistolla ei ole kuin me kaksi. Avustajilla on sohva, oma pikkupöytä ja työtuoli, ja minulla lähes aina kunnon kuulokkeet. Asiakkaiden luona vieraillessa avustajani pysyvät poissa tieltä ja kokouksista tarpeen mukaan. SomeTime2018-seminaarissa otetussa kuvassa avustajani on vieressäni tekemässä muistiinpanoja, kun en siihen itse pystynyt työpajaa vetäessä. Kukaan osallistujista ei tainnut tätä edes huomata. Joskus avustajat ovat siis hyvin näkyvillä ja hyvin näkymättömiä samaan aikaan.

Venla Räty avustajansa kanssa istumassa pöydän ääressä. Joku kuvaa heitä puhelimella.
Venla Räty avustajansa kanssa SomeTime2018-tapahtumassa. Kuva: Lvngroom

Töissä ollessa pitää myös tasapainoilla eri työsuhteiden kanssa. Toisaalta on velvollisuuksia omaa työnantajaansa kohtaan, mutta samalla pitää huolehtia avustajan oikeuksista ja velvollisuuksista tämän työsuhteessa. Olen mm. joutunut pohtimaan mitä tehdä, kun oma esimieheni jutteli sopimattomia avustajalleni. Tässä työpaikassa oli toki muutakin vikaa, joten päädyin vaihtamaan työpaikkaa, ja avustajani vältteli esimiestäni loppuajan.

Omat työnantajani ovat onneksi olleet ymmärtäväisiä avustajan tarpeeni suhteen, eikä ongelmia ole edellä mainittua häiriköintiä lukuun ottamatta ollut. Toisaalta se on ollut pakkokin ymmärtää. Ilman avustajaa en tekisi töitä.

Venla Räty, Hetan varapuheenjohtaja