Työturvallisuus

Työnantajalla ja työntekijällä on yhteinen velvollisuus huolehtia työturvallisuudesta. Työturvallisuudessa korostuu työnantajan ja työntekijän välinen hyvä vuorovaikutus ja asioiden ennakointi. Jo työsuhteen alussa on tärkeä keskustella, miten toimitaan mahdollisessa ongelmatilanteessa.  

Hetan – henkilökohtaisten avustajien työnantajien liiton työehtosopimuksen mukaan työnantajan on työturvallisuuslain edellyttämällä tavalla arvioitava työssä ilmenevät haitta- ja vaaratekijät ja käytettävä tässä arvioinnissa tarvittaessa ulkopuolisia asiantuntijoita esimerkiksi työterveyshuoltoa.  

Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Tässä tarkoituksessa työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön samoin kuin työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat. 

Työntekijän on puolestaan noudatettava työnantajan toimivaltansa mukaisesti antamia määräyksiä ja ohjeita. Työntekijän on muutoinkin noudatettava työnsä ja työolosuhteiden edellyttämää turvallisuuden ja terveellisyyden ylläpitämiseksi tarvittavaa järjestystä ja siisteyttä sekä huolellisuutta ja varovaisuutta. 

Myös hyvinvointialueilla on velvollisuus antaa tukea ja neuvontaa työnantajamallin työturvallisuuteen liittyvissä asioissa. 

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on perehdytettävä työntekijä riittävästi työhön, työpaikan työolosuhteisiin, työ- ja tuotantomenetelmiin, työssä käytettäviin työvälineisiin ja niiden oikeaan käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin. Myös työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada perehdytystä tai opastamista työhön liittyvissä muutoksissa. 

Apuna työturvallisuuden perehdyttämisen voi käyttää SafeKoti-hankkeen materiaalia. 

Katso myös Tietopankin kohta Perehdyttäminen. 

Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vammaista henkilöä toteuttamaan omia valintojaan esimerkiksi päivittäisiä toimia suorittaessaan. Päivittäisiä toimia ovat muun muassa liikkuminen, pukeutuminen, henkilökohtaisen hygienian hoito, vaate- ja ruokahuolto, kodin siisteydestä huolehtiminen sekä asiointi.

Usein asiaa avataan kuvaamalla, että henkilökohtaiseen apuun voivat kuulua tehtävät, joita vammainen henkilö ilman vammaa tekisi itse. Tällaisia toimia ihminen voi tehdä säännöllisesti, päivittäin tai harvemmin.  

Heta-liitolla ei ole listausta siitä, mitä kaikkia työtehtäviä henkilökohtaisella avustajalla voi olla, koska avunsaajien tarve ja tilanteet poikkeavat toisistaan suuresti.

Useat kodin työt ovat sellaisia, joita ihmiset tyypillisesti tekevät säännöllisesti itse, eikä niihin lähtökohtaisesti tarvita ulkopuolista ammattilaista. Tällaisia ovat esimerkiksi viikkosiivous tai pihan hoito. Useimmiten tällaiset tehtävät voivat siis kuulua henkilökohtaiseen apuun, jos avustajatunteja on myönnetty päivittäisiin toimiin.  

Tietyt työtehtävät kuitenkin mietityttävät toisia työtehtäviä enemmän, kuten suursiivous, remontointi ja lumityöt. Heta-liiton tietojen mukaan esim. suursiivousta tai lumenluontia ei ole missään oikeuslähteessä yleisesti suljettu henkilökohtaisen avun ulkopuolelle. Suursiivous ja lumenluonti ovat asioita, joita Suomessa laajasti tehdään kotona itse.

Myöskään kaikki remontointitoimet eivät ole automaattisesti henkilökohtaisen avun ulkopuolella. Omakotitalossa asuvalle avunkäyttäjälle lumenluonti voi tiettynä aikana vuodesta olla välttämätön ja usein toistuva toimi ja edellytyksenä muun muassa liikkumisen mahdollistamiselle. 

Työnantajalla on työturvallisuuslain mukaan laaja huolehtimisvelvoite työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä. Työnantajan tulee selvittää työhön liittyvät vaara- ja haittatekijät (esimerkiksi työmenetelmistä aiheutuva fyysisten tapaturmien vaara tai työyhteisön ongelmat) ja poistettava haitta- ja vaaratekijät, mikäli se on mahdollista.

Jos haitta- ja vaaratekijän poistaminen ei ole mahdollista, on kuitenkin huolehdittava, että työntekijän turvallisuus ja terveys vaarantuvat mahdollisimman vähän. 

Työnantaja voi tarvittaessa pyytää työterveyshuoltoa arvioimaan työpaikan haitta- ja vaaratekijöitä sekä sitä, voidaanko kyseisissä työoloissa ja käytettävissä olevilla välineillä jotain työtehtävää pitää työntekijöille turvallisena. 

Työturvallisuuden varmistaminen on erilaisissa tehtävissä luonnollisesti tärkeää, ja asiassa tulee huomioida työntekijän yksilölliset ominaisuudet, esimerkiksi perehdytyksen ja opastuksen tarve.  

Työturvallisuuslain mukaan, jos työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle, työntekijällä on oikeus pidättäytyä tällaisen työn tekemisestä.