Työnantajan tai työnantajan perheenjäsenen sairastuminen

Miten tulee toimia, jos työnantajalla on hengitystieoireita tai todettu koronatartunta?

THL:n mukaan avustajan työssä toimitaan seuraavasti, jos henkilökohtaisen avun käyttäjällä on koronatartunta tai tartuntaa epäillään:

  • Kirurginen suu-nenäsuojus. Jos kirurgisia suu-nenäsuojuksia ei ole, käytetään kasvot peittävää visiiriä. Jos COVID-19-infektio on varmistunut ja potilaalla on voimakkaita hengitystieinfektion oireita, käytetään pitkäaikaisessa lähityössä FFP2- tai FFP3-hengityksensuojaintakirurgisen suu-nenäsuojuksen sijaan työnantajan riskinarvion perusteella.
  • Suojalasit tai kasvot peittävä visiiri.
  • Suojatakki. Jos pitkähihaista suojatakkia ei ole, käytetään lyhythihaisen työasun päällä suojaesiliinaa. Tällöin myös käsivarret on desinfioitava riisumisen jälkeen.
  • Tarvittaessa muovinen esiliina. Muovista esiliinaa tarvitaan, jos suojatakki ei ole nestettä läpäisemätön tai -hylkivä. Jos käytetään hihatonta esiliinaa suojatakin sijaan, on myös käsivarret desinfioitava riisumisen jälkeen.
  • Suojakäsineet

Ohjeisiin voi tulla muutoksia, eli kannattaa tarkistaa ohjeet myös täältä:

THL: Koronavirustartuntojen torjunta kotiin annettavissa palveluissa

Työterveyslaitos: Ohje kotihoidon työntekijöiden suojaamiseen

Jos näitä varusteita ole, kannattaa olla yhteydessä kuntaan ja pyytää varusteita tähän ohjeeseen viitaten. Kuntien on varmistettava, että kotihoito ja henkilökohtainen apu jatkuvat, vaikka henkilökohtaisen avun käyttäjät tai avustavat henkilöt sairastuisivat COVID-19-tautiin.

Hengitystieoireilu ei siis tarkoita, että henkilökohtainen apu pitää keskeyttää. Jos tartunta todetaan, suosittelemme mahdollisuuksien mukaan käymään terveydenhuollon kanssa läpi sitä, miten eristys toteutetaan.

Miten toimimme avustajan kanssa, jos työnantajan perheessä todetaan koronatartunta?

Koronaviruksen saaneet henkilöt voidaan määrätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimesta eristykseen ja häneen lähikontaktissa olleet (lähipiiriin kuuluvat henkilöt) karanteeniin. Näissä tilanteissa menetellään myös avustajan kanssa terveydenhuollon henkilöstön antamien ohjeiden mukaisesti.

THL ja Työterveyslaitos ovat antaneet ohjeita toimisto ja suojautumisesta silloin, kun avun käyttäjä sairastaa koronaa. Tämän perusteella perheenjäsenen sairauskaan ei kokonaan keskeyttäisi palveluita. Lue myös kysymysosio ”Suojautuminen ja varotoimet työpaikalla”.