Muuttuuvatko työnantajan perheenjäsenten mahdollisuudet toimia henkilökohtaisina avustajina?

Uudessa laissa helpotetaan hieman omaisen toimimista henkilökohtaisena avustajana, sillä uuden lain sanamuoto on aiempaa lievempi. Henkilökohtaisena avustajana voi erityisestä syystä toimia vammaisen henkilön perheenjäsen, jos se on vammaisen henkilön edun mukaista.

Jatkossakin asia edellyttää päätöstä, jossa on mahdollistettu omaisen toimiminen avustajana.
Muutos tarkoittaa nykyistä lakia vastaavasti, että henkilökohtaisen avustajan tulisi lähtökohtaisesti olla perheen ulkopuolinen henkilö. Avustajana ei voisi toimia vammaisen henkilön puoliso, lapsi, vanhempi eikä isovanhempi, ellei sitä olisi pidettävä vammaisen henkilön edun mukaisena ja hänelle sopivana ja tarkoituksenmukaisena ratkaisuna.

Täysi-ikäisen ja erityisesti eri taloudessa asuvan sisaruksen toimiminen avustajana voisi olla hallituksen esityksen mukaan perusteltua. Lain perusteluista ei saa aivan varmaa kuvaa, onko tarkoitus, että sisaruksia pidetään aiempaa oikeuskäytäntöä vastaavasti perheenjäseninä tässä yhteydessä.
Syy palkata perheenjäsen avustajaksi voisi, kuten nykyisinkin, olla esimerkiksi näissä tilanteissa:

    • äkillinen avuntarve vakituisen avustajan sairastuessa
    • perheen lomamatkat tai muu vastaava tilapäinen tarve
    • perheen ulkopuolisen avustajan löytäminen osoittautuu vaikeaksi
    • toimintarajoite edellyttää avustajalta vammaisen henkilön liikkumisen tavan hallintaa tai hänen eleidensä ja tunnetilojensa tulkintaa
    • perhesyiden ja yksityisyyden suojan vuoksi ympärivuorokautisissa avustustilanteissa.