Jos on jo myönnetty henkilökohtainen apu työnantajamallilla, mikä muuttuu vuonna 2025?
Nykyiset henkilökohtaisen avun päätökset pysyvät voimassa lakimuutoksen jälkeen, eli vanhat päätökset eivät sellaisenaan menetä merkitystään vuonna 2025. Lain voimaantulosta alkaa kolmen vuoden siirtymäaika. Esimerkiksi asiakassuunnitelmia voidaan päivittää uuden lain mukaisesti vähitellen kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa.
Jos avustajapäätös on määräaikainen, on se voimassa päätökseen merkityn voimassaoloajan. Toistaiseksi voimassa olevat päätökset ovat voimassa enintään kolme vuotta uuden lain voimaantulosta. Kannattaa tarvittaessa tarkistaa päätöksen voimassaolo omasta avustajapäätöksestä.
Päätökset on kuitenkin saatettava uuden vammaispalvelulain mukaisiksi:
• vammaisen henkilön aloitteesta aina,
• tai hyvinvointialueen aloitteesta silloin, kun vammaisen henkilön palvelutarve sitä edellyttää.
On siis mahdollista, että kolmen vuoden siirtymäajan aikana tehdään uusi päätös henkilökohtaisesta avusta, ja tällöin päätös tehdään uuden vammaispalvelulain perusteella.
1.1.2025 alkaen jätetyt hakemukset käsitellään uuden lain mukaan. Näin ollen esimerkiksi hakemukset lisätunneista matkojen ajalle käsitellään uuden lain mukaisesti.
Tammikuun 2025 alusta alkaen uusien työntekijöiden rikosrekisteriotteen tarkistaminen on tullut mahdolliseksi myös työnantajamallin avussa.