Vapunpäivä 1. toukokuuta on arkipyhä

Julkaistu

Vapunpäivä eli 1.5. on henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen mukaan arkipyhä. Tänä vuonna vapunpäivä osuu keskiviikolle, eli se vaikuttaa työntekijän työaikaan tai palkkaan.

Jos et tarvitse henkilökohtaista avustajaa vapunpäivänä, se on hänelle palkallinen vapaapäivä.

Jos tarvitset henkilökohtaista avustajaa vapunpäivänä, hänelle maksetaan kolminkertainen tuntipalkka tehdyiltä työtunneilta hyvityksenä siitä, että hän on ollut töissä arkipyhänä.

Muista kuitenkin aina, että vapaana annettu arkipyhä ei vähennä sinulle myönnettyjä avustustunteja.

Erivärisiä ilmapalloja haalean väristä taivasta vasten.
Kuva: Sagar Patil, Unsplash

Kuinka paljon palkkaa maksetaan, jos työntekijä on vapaalla?

Jos työntekijää ei tarvita arkipyhänä, se on hänelle palkallinen vapaapäivä. Arkipyhä eli tässä tapauksessa vapunpäivä kuluttaa työntekijän työaikaa keskimääräisen päivittäisen työajan verran. Siispä myös palkka maksetaan keskimääräisen päivittäisen työajan mukaan.

Esimerkki:

Jos työntekijän viikoittainen työaika on työsopimuksen mukaan esimerkiksi 30 tuntia, on yhden päivän keskimääräinen työaika 6 tuntia (30 tuntia / 5 päivällä = 6 tuntia). Jos vapunpäivä on annettu työntekijälle vapaana, voi työnantaja määrätä työntekijälle työtä esimerkin tilanteessa 24 tuntia kyseiselle viikolle.

Onpa epäselvää. Tarvitsen tarkempia ohjeita!

Arkipyhiin liittyy paljon yksityiskohtaista muistettavaa, joten jos asia on sinulle täysin vieras, niin kannattaa lukea ajatuksella, mitä työehtosopimuksessa asiasta sanotaan. Apua ja lisätietoja voi aina kysyä myös Hetan lakimiehiltä HetaHelp-neuvontapalvelustamme.