Työnantajan muistilista kokemuslisistä

Julkaistu

Kuvassa tehdään paperilla olevaan listaan rukseja pinkillä yliviivauskynällä.Kokemuslisistä, niiden kertymisestä ja maksamisesta kysytään meiltä usein. Tässä olisikin nyt pieni työnantajan muistilista henkilökohtaisen avustajan kokemuslisistä:

  • Kokemuslisä tarkoittaa palkanlisää, joka maksetaan työntekijälle, kun hänelle on kertynyt alalta tietty määrä työkokemusta.
  • Henkilökohtaisia avustajia koskeva työehtosopimus (ns. Heta-tes) velvoittaa Hetan jäsenet maksamaan kokemuslisää työntekijöilleen, kun edellytykset kokemuslisälle täyttyvät.
  • Tämän hetkisen työehtosopimuksen mukaan kokemuslisää maksetaan kolmen portaan mukaisesti. Tällä hetkellä (28.2.2019 saakka) kokemuslisän portaat ovat erilaiset eri palkkaryhmissä. Tarkistathan siis tarkemmat yksityiskohdat työehtosopimuksesta!
  • Kokemuslisän maksu voi alkaa jo heti työsuhteen alussa, jos työntekijälle on kertynyt työkokemusta aiemmista työsuhteista. Tällöin työntekijän tulee todistaa aiempi työkokemus kirjallisesti, esim. työtodistuksella.
  • Työkokemukseksi katsotaan henkilökohtaisena avustajana toimiminen tai siihen verrattavissa olevat työt. Eli mikä tahansa työssäolo ei kerrytä henkilökohtaisen avustajan työkokemuskuukausia.
  • Yhdeksi työskentelykuukaudeksi lasketaan kuukaudet, joina työntekijä on työskennellyt vähintään 35 tuntia tai 14 päivää. Työkokemus voi kertyä yhdestä tai useammasta työpaikasta.

Kuvassa on piirretty puhekupla, jonka sisällä on sininen huutomerkki.

Jos kokemuslisä aiheuttaa päänvaivaa, niin lakimiehemme auttavat mielellään HetaHelp-neuvontapalvelussa.