Kirje Exältä uudelle valtuustoehdokkaalle

Julkaistu

Hei työnantajakollegat!

Kun nyt päätin eläköityä ja olla asettumatta uudelleen ehdokkaaksi Hetan valtuustoon, ajattelin kirjoittaa muutaman mietteen Sinulle, joka ehkä juuri nyt mietit omaa ehdokkuuttasi.

Valitettavan usein vieläkin kuulee kommentteja, että Hetasta ei ole mitään hyötyä meille henkilökohtaisen avun käyttäjille. Että Heta hyödyttää vain avustajia. Mutta itse asiassa Hetan ja sen valtuuston työ koskettaa meitä jokaista joka ikinen päivä. Valvomalla työnantajien oikeuksia, vammaispalvelulain toteutumista sen hengen ja tarkoitusperien mukaisesti, neuvomalla ja tukemalla eri tavoin. Ei tarvitse mennä kuin Hetan verkkosivuille ja verrata ensimmäisiä työehtosopimuksia nykyiseen TESiin niin tajuaa sen. Ja ainakin itselleni 43 vuoden työnantajakokemuksen jälkeenkin Hetan verkkosivut ja uutiskirjeet ovat minulle tiedon aarreaitta.

Millaista sitten on olla Hetan valtuustossa? Äkkiseltään voi helposti ajatella, että valtuusto on pelkkä kumileimasin, koska se kokoontuu vain kolme kertaa vuodessa (kevät- ja syyskokous sekä TESin hyväksymiskokous). On totta, että Hetan työntekijät ja hallitus ovat valmistelleet asiat etukäteen (onneksi – muuten kokoukset olisivat päiviä kestäviä kaaoksia!), mutta valtuuston arvo näkyykin niissä keskusteluissa, mitä kokouksissa käydään.

Meillä valtuutetuilla on jokaisella oma taustansa ja omat arjen kokemuksensa henkilökohtaisen avun käyttäjänä. Ja tämä kokemus on ensiarvoisen tärkeää – monesti joku on tuonut aivan uuden näkökulman käsiteltävään asiaan, mikä on johtanut siihen, että asiaa on esimerkiksi tarkennettu seuraavassa TESissä. Ja kokouksissa todellakin keskustellaan – Hetalaisuuteen kun aina on kuulunut se, että tyhmiä kysymyksiä ovat vain ne, joita ei esitetä.

Kun vuonna 1978 aloin pommittaa Kauniaisten kuntaa saadakseni itselleni henkilökohtaisen avustajan – tuon ihmeolion, johon olin törmännyt Tanskassa – motiivini olivat puhtaasti itsekkäät. Kolmikymppisenä olin kyllästynyt olemaan riippuvainen vanhempieni avusta. Halusin parantaa omaa elämänlaatuani. Että sitten käynnistin prosessin, joka muutti tuhansien muiden vammaisten elämän, oli minulle silloin sivuseikka ja oikeastaan täysi yllätys.

Siksi viestini Sinulle on: asetu ehdokkaaksi Hetan valtuustoon su 18.9. mennessä! On tärkeää, että Hetan johtoon tulee ja siellä jatkavat ihmiset, jotka haluavat jakaa osaamistaan ja kullanarvoista kokemustaan henkilökohtaisen avun käyttäjän arjesta. Sinä olet yksi heistä!

Ellet itse asetu ehdokkaaksi, muista äänestää 3 –14.10.!

Gunilla Sjövall