Juhannus työehtosopimuksen näkökulmasta

Julkaistu

Juhannukseen liittyy työsuhteen näkökulmasta käytäntöjä, jotka olemme koonneet tähän artikkeliin. Arkipyhiin liittyvät käytännöt ovat Heta-liiton jäseniä velvoittavia, koska ne perustuvat työehtosopimukseen.

Juhannusaatto 21.6. on arkipyhä

  • Jos työntekijä on juhannusaattona vapaalla, maksetaan hänelle palkka keskimääräisen päivittäisen työajan mukaisesti. Juhannusaatto myös vähentää työntekijän laskennallista työaikaa viikolta tai jaksolta keskimääräisen päivittäisen työajan.
  • Jos työntekijä on työssä juhannusaattona, hänelle maksetaan kolminkertainen palkka työssäolon ajalta. Työntekijän työsuhteen tulee kestää vähintään kaksi viikkoa, jotta oikeus arkipyhäkorvaukseen syntyy.
  • Vuosiloman, sairausloman tai muun sovitun palkallisen vapaan sisään jäävä arkipyhä ei oikeuta ylimääräiseen palkalliseen vapaapäivään tai arkipyhäkorvaukseen.
  • Huom.! Avustustunteja arkipyhä ei vähennä, eli työnantaja on oikeutettu tavalliseen määrään henkilökohtaista apua arkipyhästä riippumatta.

Juhannuspäivä 22.6. ei ole arkipyhä

  • Jos työntekijällä on työvuoro juhannuspäivänä, niin juhannuspäivältä maksetaan sunnuntaityölisä.

Juhannusaatto ja juhannuspäivä eivät kuluta vuosilomapäiviä

  • Vuosilomalain mukaan juhannusaatto ja juhannuspäivä eivät kuluta vuosilomapäiviä. Jos työntekijä on vuosilomalla juhannusviikolla, kuluu häneltä siltä viikolta vain neljä vuosilomapäivää.

Jos tarvitset yksityiskohtaisempia ohjeita, niin otathan yhteyttä HetaHelpiin!

Kesämaisema, jävi ja luontoa.