Vuosiloman perusperiaatteet ja vuosilomalain muutokset
Julkaistu
Kevät jo vähintään kolkuttelee ovella, joten kyllä kesäkin sieltä kohta tulee. Monet pitävät vuosilomia kesällä, joten nyt onkin hyvä tsekata, onko kaikki vuosilomaan liittyvät pykälät mielessä. Vuosilomalakiin on tullut myös muutos, joka koskee niitä tilanteita, joissa työntekijä on pidempään työkyvytön.
Muista siis:
- Tarkista, paljonko työntekijälle on kertynyt vuosilomaa ajalta 1.4.2018 – 31.3.2019.
- Jos vuosilomaa on kertynyt, työnantaja vastaa siitä, että lomaa annetaan lain mukaisesti. (Sitä ei esim. voi maksaa vain rahana.)
- Vuosiloman ajankohdan päättää työnantaja, mutta toki loman ajankohdasta voidaan myös sopia yhdessä työntekijän kanssa. Työntekijällä ei kuitenkaan ole oikeutta yksin päättää, milloin pitää lomansa.
- Työnantajan pitää ilmoittaa vuosiloman ajankohta työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista, jos loman ajankohta perustuu työnantajan päätökseen.
- Lomaan pitää sisältyä vähintään 12 arkipäivän pituinen yhtenäinen jakso. (Paitsi tietysti silloin, kun lomaa ei ole vielä ehtinyt kertyä 12 päivää.)
- Myös lauantai kuluttaa vuosilomaa riippumatta siitä, minä viikonpäivinä työntekijä yleensä työskentelee.
- Vuosilomaa sen sijaan ei kuluta sunnuntait, kirkolliset juhlapäivät ja muutamat muut juhlapäivät, kuten vapunpäivä.
- Huomioi myös vuosilomalakiin tullut muutos, joka koskee työntekijöitä, jotka ovat olleet pitkään työkyvyttömiä eikä heille ole työkyvyttömyydestä johtuen kertynyt 24 vuosilomapäivää lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä.
Lakimiehemme ovat laatineet hyvän paketin vuosiloman perusperiaatteista sekä vuosilomalain muutoksesta, joten lukekaa ihmeessä uusin uutiskirjeemme:
uutiskirje pdf-tiedostona
uutiskirje rtf-tiedostona
Kaikki uutiskirjeemme löytyvät sivulta www.heta-liitto.fi/tietopankki/uutiskirjeet