Viestinnän asiantuntijan kesäterveiset

Julkaistu

Terveiset Hetan toimiston Helsingin etäsiiveestä! Elän tällä hetkellä omanlaista poikkeusarkea, jossa vastamelukuulokkeet ovat tehokäytössä asuinrakennuksessani olevan julkisivuremontin vuoksi. Koska asuntoni ikkunat on peitetty, olen voinut vain aavistella, milloin ulkona paistaa aurinko. Olen kuitenkin iloinnut suuresti siitä, että kesä on alkamaisillaan, ja luonto on vihdoin herännyt eloon! Olen sataprosenttisesti kesäihminen, enkä taatusti kyllästy Suomen kesäiseen luontoon koskaan.

Olen työskennellyt Hetan viestinnän asiantuntijana tammikuun alusta lähtien. Sitä ennen tein syksyllä kolmen kuukauden mittaisen rupeaman projektikoordinaattorina Tietopankin parissa. Yksi erikoinen yksityiskohta työssäni on se, että koronapandemian vuoksi en ole edelleenkään tavannut puolia työkavereistani koskaan kasvotusten. Enpä olisi pari vuotta sitten voinut kuvitellakaan, että Suomessa tullaan näkemään tällainen ajanjakso, jossa vetäydytään näin tiiviisti etätöihin.

Minä odotan jo kovasti pilkahduksia normaalista, jotta pääsen useammin tapaamaan työkavereitani, kuten myös Hetan luottamushenkilöitä ja jäseniä. Toki odotan ennen kaikkea sitä, ettei kenenkään tarvitse enää pelätä terveytensä puolesta tämän koronaviruksen vuoksi.

Toivon, että kaikki voivat olosuhteisiin nähden mahdollisimman hyvin! Tämä aika on vaatinut jokaiselta paljon venymistä ja joustamista, joten jokainen voi olla ylpeä, että on jaksanut tähän saakka.

Auringonlasku meren äärellä.
Tänä keväänä olen ihastellut auringonlaskuja sekä talviunilta heräävää luontoa.

Maailmaan mahtuu meteliä (vammaisten oikeuksista)

Olen vammaistyön parissa uusi. Järjestötoiminnan ja ihmisoikeuksien parissa olen työskennellyt ennenkin, mutta Hetan työssä opin jatkuvasti uutta monista vammaisten oikeuksiin liittyvistä asioista, joihin en ole aiemmin osannut kiinnittää huomiotani tarpeeksi.

Ymmärrän koko ajan paremmin, miten monenlaisten haasteiden keskellä vammaiset elävät päivittäisessä arjessaan. Vaikka Suomi on ihmisoikeuksien osalta yksi maailman edistyksellisemmistä maista, on täällä paljon tekemistä. Viisi vuotta sitten YK:n vammaissopimus tuli virallisesti voimaan Suomessa, mutta vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä, jotta sopimus tulee kaikilta osin todeksi myös käytännön tasolla.

Vammaisten oikeuksista on siis syytä edelleen pitää meteliä, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi yhteiskunnassamme päivä päivältä paremmin. Toivon, että elämme tulevaisuudessa yhteiskunnassa, jossa vammaisia toimii näkyvästi yhteiskunnan kaikilla sektoreilla niin, että se on täysin normaalia, eikä ihailtava poikkeus.

Olen vilpittömän iloinen, että monet vammaiset jaksavat tehdä vaikuttamistyötä omien oikeuksiensa puolesta. Ymmärrän kuitenkin, että se voi välillä uuvuttaa ja turhauttaa, sillä näiden oikeuksien pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys. Siksi toivon, että kukaan ei koe omalta osaltaan painetta vaikuttamistyöhön – yhdenvertainen yhteiskunta on kaikkien vastuulla.

Henkilökohtaisen avun mallimaa

Työskentely Hetassa on avannut minulle kokonaan uudenlaisen maailman. Olen iloinnut eniten niistä työprojektista, joissa Hetan jäsenet ovat kirjoittaneet artikkeleita omasta elämästään. Henkilökohtaisten avustajien työnantajien kokemuksia voi lukea esimerkiksi Hetan Tietopankista. Näiden tarinoiden kautta tulee näkyväksi, miten tärkeiden asioiden äärellä Hetassa työskennellään. Silloin, kun työpäiväni ovat kiireisiä, ja tulee tuijotettua tietokoneen ruutua yksin, palautan mieleen, että työssä on pohjimmiltaan kyse ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan. Se on paras mahdollinen motivaatio tehdä työtä.

Tällä hetkellä Hetassa tapahtuu monenlaista mielenkiintoista – meillä on esimerkiksi toukokuun loppuun saakka käynnissä rekrytointi, jossa etsimme Hetaan järjestölähettilästä Paikka auki -ohjelman kautta. Uuden työntekijän myötä saan kesälomien jälkeen vahvistusta tähän Hetan yhden hengen viestintätiimiini, mikä on enemmän kuin tervetullutta. Uusi ihminen tuo aina uudenlaista energiaa työyhteisöön, ja odotan jo innolla, että pääsen pallottelemaan viestintäprojekteihin liittyviä ideoita toisen työntekijän kanssa.

Hetan strategian mukaan Suomesta on tarkoitus tehdä henkilökohtaisen avun mallimaa maailmassa. Tämä tavoite on mielestäni innostava, toki vähän pelottavakin. Ajattelen kuitenkin, että se ei missään nimessä ole mahdoton. On vain tehtävä sinnikkäästi töitä sen eteen ja muistettava, että kukaan ei ole vastuussa yksin – tavoitteen toteuttamiseksi tarvitaan iso joukko ihmisiä. Näen, että olemme paljon pidemmällä kuin eilen, mutta emme vielä lähelläkään sitä, missä jonain päivänä tulemme olemaan.

Toivotan kaikille Hetan jäsenille sekä muille lukijoille aurinkoista kesän alkua!

Mirka Kallio
Viestinnän asiantuntija, Heta-liitto
IG: @mirkahannele