TES-neuvotteluissa saatiin neuvottelutulos

Julkaistu

Heta-liitto ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pääsivät 21.4.2021 neuvottelutulokseen henkilökohtaisia avustajia koskevasta valtakunnallisesta työehtosopimuksesta. Sopimus pitää vielä hyväksyä sekä Heta-liiton että JHL:n hallinnossa. Hetan valtuusto käsittelee työehtosopimuksen hyväksymistä kokouksessaan 28.4. ja JHL 29.4.

Neuvotteluissa onnistuttiin koronapandemian heikentämistä talousnäkymistä huolimatta edistämään alan työsuhteiden toimivuutta. Koko neuvotteluprosessi hoidettiin etäyhteyksin, mikä osoittautui sekä haasteelliseksi että ajankäytöllisesti tehokkaaksi. Uskon, että etäneuvotteluja tullaan käyttämään osittain tulevien vuosien neuvotteluissakin, toteaa Heta-liiton puheenjohtaja ja pääneuvottelija Maija Aatelo.

Tuleva työehtosopimuskausi on 12 kuukautta, ja työehtosopimus on voimassa 1.5.2021–30.4.2022. Kahdella edellisellä työehtosopimuskaudella on ollut paljon muutoksia, nyt niitä on vähemmän.  

 Keskeisimpiä muutoksia työehtosopimuksessa ovat: 

  • Palkankorotukset astuvat voimaan 1.11.2021 alkaen, palkankorotus on 16 senttiä per tunti. Korotus koskee sekä työehtosopimuksen mukaisia vähimmäistuntipalkkoja että korkeampia henkilökohtaisia tuntipalkkoja.
  • 50- ja 60-vuotispäivistä sekä perheenjäsenten ja lähiomaisten hautajaispäivistä tulee palkallisia vapaapäiviä 1.7.2021 alkaen. Nämä ovat myös monissa muissa työehtosopimuksissa palkallisia vapaapäiviä.
  • Työehtosopimuksen tekstejä on monilta osin selkeytetty.
  • Perustetaan sairausajan palkan työryhmä ja tilastotyöryhmä.
  • Työehtosopimus käännetään ruotsiksi ja englanniksi.

Koska muutoksia on luvassa aiempaa vähemmän, ei muutoksiin perehtyminen vaadi työnantajilta niin suurta työtä kuin kahdella edellisellä työehtosopimuskaudella. Palkkoja koskevat muutokset on ajoitettu niin, että muutoksiin ehditään varautua hyvin. Heta-liitto tiedottaa työehtosopimuksen hyväksymisen etenemisestä, ja uusi työehtosopimus julkaistaan hyväksymisen jälkeen.  

Kiitämme JHL:ää yhteistyöstä!

Piirroskuva kättelevät kädet