TES-neuvottelut ja esteettömyys

Julkaistu

Äkkiseltään otsikon sanapari ei tunnu liittyvän mitenkään yhteen. Mitä tekemistä fyysisellä esteettömyydellä voi olla työehtosopimussovittelujen kanssa? Minulla on siitä vähemmän miellyttävä kokemus.

Heta-liiton ja JHL:n työehtosopimusneuvottelut ajautuivat siihen pisteeseen, että niitä jatkettiin valtakunnansovittelijan toimiston johdolla toukokuusta eteenpäin. Koska toinen neuvotteluissa mukana ollut luottamushenkilömme joutui priorisoimaan työhönsä, liityin Heta-liiton neuvotteluryhmään valtuuston puheenjohtajana.

Ennen ensimmäistä sovittelua Heta-liiton toimistolta oltiin yhteydessä valtakunnansovittelijan toimistoon koskien sen esteettömyyttä, koska yksi sovitteluun tuleva käyttää sähköpyörätuolia. Vastaus oli myönteinen. Tervetuloa.

Minua jännitti ensimmäinen tapaaminen Bulevardi 6:ssa. Tilanne oli niin uusi ja muutenkin haasteellinen kolmen kuukauden tuloksettomien neuvottelujen jälkeen. Kahden tunnin sovittelujen jälkeen pidettiin tauko. Pyysin avustajaa kysymään, missä esteetön wc on. Häntä opastettiin toimiston toisessa osiossa olevaan invavessaan. Hän huomasi heti, että sinne johtava käytävä oli erittäin kapea. Tulin itse katsomaan käytävää ja totesin, että 63 senttimetriä leveä sähköpyörätuolini ei mahdu siitä. Toiselle puolelle pääsi myös ulkokautta, mutta siinä portaikossa oleva hissi oli liian pieni pyörätuolilleni.

Minulla ei ollut mahdollisuutta käydä vessassa toimistolla eikä kukaan tiennyt lähistöltä esteetöntä wc-tilaa. En pystynyt sen päivän loppusovitteluun keskittymään täysipainoisesti. Syy siihen oli itsestään selvä.

Pohdintaa

Tilanne osoitti, että tietyiltä osin esteettömyys oli huomioitu. Itse toimistoon oli esteetön pääsy, ja oli rakennettu esteetön wc-tila. Kukaan vaan ei ollut miettinyt kokonaisuutta loppuun asti. Tämä tilanne olisi hyvin helposti voitu välttää. Olisi noudatettu rakennusasetusta tai edes pyydetty esteettömyyskartoittaja tai kokemusasiantuntija tarkistamaan kokonaisuus. Sellainen arvelu jäi minulle, että olin ensimmäinen työehtosopimussovitteluissa mukana ollut pyörätuolin käyttäjä. Sinänsä siis aika historiallista.  

Välitön seuraamus tilanteesta oli se, että pidemmät sovittelut siirrettiin Työ- ja elinkeinoministeriön tiloihin. Siellä oli asialliset tilat myös inva-wc:n osalta. Tulevaisuuden kannalta on hyvä ja asiallinen toimenpide, että valtakunnansovittelijan toimistoa varten on tilattu suunnitelma, kuinka yhteys esteettömään wc-tilaan saadaan toimivaksi. Mielenkiintoista saada jossain vaiheessa tietää, mikä on korjauksen aikataulu.

Vaikka Suomessa on kohtuullisen hyvä esteettömyyslainsäädäntö, sen noudattaminen edellyttää tietoa ja asennetta. Vaaditaan vammaisten henkilöiden omaa aktiivisuutta ja rohkeutta liikkua eri paikoissa, jotta rakennustemme fyysinen esteellisyys tulisi konkreettisesti näkyviin. Kun siihen törmää, niin pitäisi jaksaa valittaa asiasta eteenpäin. Tästä tapauksesta tilanteen tekee vielä surullisemmaksi jälleen havaita, että lainsäädäntövaltaa käyttävä valtionhallinto ei itse noudata säätämiään lakeja.

Jukka Sariola, Heta-liiton liittovaltuuston puheenjohtaja

Hetan puheenjohtaja Jukka istuu pyörätuolissa.