Henkilökohtaisessa avussa edelleen pulaa suojavälineistä

Julkaistu

Heta-liiton kyselyn perusteella suurin osa henkilökohtaisen avustajan työnantajista ei ole saanut kunnan vammaispalveluista suojavälineitä, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, että kunnan tulee vallitsevassa poikkeustilanteessa suojavälineet hankkia.

Hetan kyselyyn vastasi parin viikon aikana 711 henkilökohtaisen avustajan työnantajaa. Vastaajista 89 % ei ollut saanut vammaispalveluista tarvitsemiaan suojavälineitä. 71 % vastaajista ei ollut myöskään saanut kunnalta mitään ohjeita suojavälineiden käytöstä. 17 % oli saanut joitakin ohjeita, mutta ei riittävästi.

Ministeriö julkaisi 31.3.2020 ohjeen, jonka mukaan kunnan on huolehdittava, että henkilökohtaisten avustajien työnantajilla on käytettävissä tarvittavat suojavälineet. Ohje sisältää myös tarkemman kuvauksen siitä, mitä suojavälineitä käytetään ja milloin. Sosiaali- ja terveysministeriön kunnille tarkoitetusta ohjeesta voi lukea lisää klikkaamalla tästä Hetan uutisen auki.

Heta jatkaa vaikuttamistyötään, jotta henkilökohtaisten avustajien työnantajat saavat tarvitsemansa suojavälineet. Kyselyn tuloksia ja kuntakohtaisia tietoja käytetään hyödyksi yhteistyössä muiden vammaisjärjestöjen kanssa.

Suuri kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!