Perustuslakivaliokunta näki korjattavaa vammaispalvelulain esityksessä

Julkaistu

Heta-liittoa tullaan kuulemaan sote-valiokunnassa.  

Vammaispalvelulain eduskuntakäsittely on jatkunut perustuslakivaliokunnassa, ja valiokunta on nyt antanut lausuntonsa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on puolestaan aloittamassa asiantuntijakuulemiset. Myös Heta-liittoa kuullaan lähiaikoina sote-valiokunnassa. 

Perustuslakivaliokunta piti ehdotuksessa käytettyä elämänvaiheen käsitettä liian epäselvänä, eli lakiehdotus ei sellaisenaan ole menossa läpi. Muilta osin perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan nähnyt esteitä lain etenemiselle. Heta-liitto vastustaa elämänvaiheajattelun tuomista lakiin. 

Perustuslakivaliokunta piti elämänvaiheisiin kiinnittyviä arviointiperusteita sinänsä hyväksyttävinä. Säännös on perustuslakivaliokunnan mielestä kuitenkin huomattavan avoin ja tulkinnanvarainen. Lakiesityksen mukaan vammaispalvelulain mukaisia palveluja järjestetään vammaiselle henkilölle vain, jos hänen välttämätön avun ja tuen tarpeensa poikkeaa siitä, mikä on henkilön elämänvaiheessa tavanomainen tarve.  

Perustuslakivaliokunta pohti myös sitä, miten täsmentäminen voitaisiin tehdä. Se voidaan valiokunnan mukaan tehdä esimerkiksi säätämällä laissa nyt vain esityksen perusteluissa kuvatuista elämänvaiheessa tavanomaisen tarpeen arvioinnin kannalta merkityksellisistä seikoista ja viittauksin esimerkiksi vammaispalvelulain 1 §:ssä mainittuihin seikkoihin. 1 §:ssä on säännökset vammaispalvelulain tarkoituksesta, esimerkiksi yhdenvertaisuuden turvaamisesta. Perustuslakivaliokunta ei lausunnossaan edellyttänyt, että muutokset tuodaan uudelleen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. 

Perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista professori Janne Salminen katsoi, että ongelmaa on myös hallituksen esityksen linjauksissa, joiden mukaan palveluiden saatavuus ei saisi vaikuttaa siihen, myönnetäänkö vammaispalvelulain mukaisia palveluja. Hän kuvasi ongelmaa muun muassa näin: 

”Valtiosääntöoikeudellisesti ei ole ongelmatonta se, että tilanteessa tosiasiallisesti on riski myös palvelujen heikkenemisestä ja siitä, että henkilön oikeus saada yksilöllisten tarpeidensa mukaiset riittävät palvelut vaarantuvat. Lisäksi on valtiosääntöoikeudellisesti problemaattista hyväksyä lähtökohta, että vammaisen henkilön tarvitsemia palveluja ei tarvitse järjestää erityislainsäädännön nojalla tilanteessa, jossa hän ei saa tarvitsemiaan palveluja yleislain nojalla, jos hyvinvointialue ei niitä järjestä.” 

Asiaa ei kuitenkaan otettu valiokunnan lausuntoon. Lausunnossa ei myöskään käsitelty sosiaalihuoltolain lisäystä, jonka mukaan asiakkaan edun arvioinnissa ei saisi jatkossa ottaa huomioon palvelun maksullisuutta. Heta-liitto katsoo, että kyse on heikennyksestä, jota ei tule tehdä. 

Perustuslakivaliokunnan lausunto on luettavissa eduskunnan nettisivuilla. 

Perustuslakivaliokunnassa annettuihin asiantuntijalausuntoihin voi tutustua täällä.