Pääsiäisen arkipyhät

Julkaistu

Henkilökohtaisia avustajia koskevan työehtosopimuksen mukaan pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä (eli pääsiäismaanantai) ovat arkipyhiä.

Arkipyhiin liittyy paljon yksityiskohtaista muistettavaa, joten jos asia on sinulle täysin vieras, niin kannattaa lukea ajatuksella, mitä työehtosopimuksessa asiasta sanotaan. Tälle sivulle olemme kuitenkin koonneet perustiedot pääsiäisen arkipyhistä.

Kuvassa on sinistä taivasta vasten yksi pajunoksa, jossa on pajunkissoja.
Kuva: Pixabay.com

Muistilista arkipyhistä

  • Arkipyhät ovat ylimääräisiä palkallisia vapaapäiviä, jotka määritellään aina työehtosopimuksessa.
  • Henkilökohtaisia avustajia koskevan työehtosopimuksen mukaan arkipyhiä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vapunpäivä, juhannusaatto, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, joulupäivä, tapaninpäivä ja uudenvuodenpäivä.
  • Eli pääsiäisenä arkipyhiä ovat pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä (maanantai).
  • Jos et tarvitse henkilökohtaista avustajaa arkipyhänä, ovat ne hänelle palkallisia vapaapäiviä.
  • Jos tarvitset henkilökohtaista avustajaa arkipyhänä, hänelle maksetaan kolminkertainen tuntipalkka tehdyiltä työtunneilta hyvityksenä siitä, että hän on ollut töissä arkipyhänä.
  • Muista kuitenkin aina, että vapaana annettu arkipyhä ei vähennä sinulle myönnettyjä avustustunteja.

Palkan suuruus vapaana annetulta arkipyhältä

Jos työntekijää ei tarvita arkipyhänä, ovat nämä päivät työntekijälle palkallisia vapaapäiviä. Nämä päivät kuluttavat työntekijän työaikaa keskimääräisen päivittäisen työajan verran. Myös palkka maksetaan keskimääräisen päivittäisen työajan mukaan.

Esimerkki: Jos työntekijän viikoittainen työaika on työsopimuksen mukaan esimerkiksi 30 tuntia, on yhden päivän keskimääräinen työaika 6 tuntia (30 tuntia / 5 päivällä = 6 tuntia). Jos pitkäperjantai tai toinen pääsiäispäivä on annettu työntekijälle vapaana, voi työnantaja määrätä työntekijälle esimerkissä tarkoitetusta tilanteessa työtä kyseiselle viikolle 24 tuntia.

Kuvassa on ilmoitustaululla kaksi keltaista muistilappua. Toisessa on piirretty hehkulamppu ja toisessa tietoa arkipyhistä. Samat tiedot löytyvät tämän sivun leipätekstistä.

Kaikki pääsiäisen pyhä- ja juhlapäivät eivät ole arkipyhiä

Arkipyhä on terminä sellainen, että sen voi helposti sotkea muihin pyhä- ja juhlapäiviin. Esimerkiksi pääsiäisenä pääsiäislauantai ja pääsiäissunnuntai eivät ole työehtosopimuksen mukaisia arkipyhiä. Näinä päivinä tehdyiltä työtunneilta maksetaan kuitenkin sunnuntaityökorotuksena 100 %:lla korotettu perustuntipalkka. Pääsiäislauantailta ei tällöin makseta erikseen lauantaityökorotusta.