Kohti neuvottelukevättä

Julkaistu

Kulunut vuosi 2021 on ollut Hetan työmarkkinatiimissä vauhdikas. Nykyinen työehtosopimus tuli voimaan vappuna, tiiviiden neuvotteluiden seurauksena. Sanotaan, että vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta siitä huolimatta uusi vuosi 2022 pyörähtää käyntiin aivan samoissa merkeissä kuin edeltäjänsä.

Kahdentoista kuukauden mittaiseksi sovittu työehtosopimuskausi päättyy 30. huhtikuuta 2022. Tämä tarkoittaa sitä, että Hetalla on jälleen edessä neuvottelukevät, ja siihen varautuminen on liitossa jo täydessä vauhdissa. 

Monet muutkin toimialat joko neuvottelevat parhaillaan tai valmistautuvat neuvotteluihin, ja Heta seuraa tarkkaan työmarkkinakierroksen etenemistä. Kovin sujuva ei liikkeellelähtö ole teollisuuden puolella ollut, ja yleisesti ottaen kierroksesta onkin ennakoitu olevan tulossa vaikea, ellei jopa hyvin vaikea. 

Perinteisesti palkankorotusten niin sanottu yleinen linja muodostuu kansainvälisessä kilpailussa olevan vientiteollisuuden tekemillä ratkaisuilla, mutta toistaiseksi tällaisen yleisen linjan kehkeytymistä yhä odotellaan. Kun sopimuksia vähitellen alkaa syntyä, ollaan taas viisaampia sen suhteen, millainen työmarkkinakevät on edessä.  

Yksi mielenkiintoinen etappi Hetan neuvottelujen kannalta on kuntasektorin tuleva sopimusratkaisu. Kunta-alan ensimmäinen SOTE-sopimus, jonka piirissä on noin 180 000 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palkansaajaa, päättyy 28. helmikuuta. Kuntatalouden tilanne, uudet hyvinvointialueet ja sote-alan työvoimapula tuovat omat jännitteensä kuntapuolen neuvotteluihin. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen sopimuskausi päättyy puolestaan samaan aikaan kuin Hetan työehtosopimus, huhtikuun lopussa. Yksityisen sosiaalipalvelualan tes:siä noudatetaan silloin, kun avustaja on työsuhteessa yritykseen. 

Hyvä lukija, jos olet Hetan jäsen, voit osaltasi auttaa tulevissa neuvotteluissa. Olemme 1.12. lähettäneet kaikkien jäsenten sähköpostiin linkin kyselyyn, jossa tiedustellaan näkemyksiäsi ja kokemuksiasi nykyisestä työehtosopimuksesta ja sen kehittämisestä. Jokainen kyselyyn annettu vastaus on tulosten kattavuuden kannalta hyvin tärkeä. Työehtosopimus neuvotellaan Hetan jäseniä varten, joten teidän mielipiteenne sen sisällöstä on ensiarvoisen tärkeä. 

Kyselyyn vastaaminen on nopeaa, helppoa ja anonyymia. Jos et löydä viestiä sähköpostistasi (roskapostikansio kannattaa tarkistaa), voit olla yhteydessä Heta-liiton toimistoon ja pyytää kyselyn uudelleen.  

Kiitos myös sinulle, joka olet jo vastannut kyselyyn. Tätä kirjoittaessani 470 jäsentä on kertonut mielipiteensä työehtosopimuksesta. Vielä on runsaasti mahdollisuuksia käydä antamassa oma vastaus, sillä kysely on auki 23.12. asti. Sen jälkeen on aika keskittyä joulunaikaan, joka toivottavasti on itse kullekin levollinen ja valoisa.

Hetan lakimies Maria Jokela hymyilevässä  kasvokuvassa.

Maria Jokela 
lakimies, Heta-liitto