Avustajieni kirjavat työtehtävät maan ja taivaan väliltä

Julkaistu

Olen toiminut työnantajana noin 30 vuotta, lukioikäisestä lähtien. Omasta kokemuksestani voin todeta, että avustajat joutuvat taipumaan tosi moneen muottiin.

On jäänyt mieleen, että miltäköhän minun avustajistani on tuntunut, kun he ovat joutuneet kirjoittamaan yliopiston matematiikan luennolla taululta suoraan luennoitsijoiden luentomateriaaleja. Välillä saattoi olla hyvin huono käsiala sekä välillä luennoitsija itsekin huomasi, että hänen matemaattiset lauseensa olivatkin vääriä. Tällöin jouduttiin palamaan alkujuurille. Olimme sopineet avustajien kanssa, että itse tarkistan ja korjaan muistiinpanot.

Olen ollut tosi aktiiviinen ja touhunnut laidasta laitaan eri asioita. Se tarkoittaa sitä, että avustajien on pitänyt taipua moneen. Tilanteet ovat olleet avustamista kunnallisissa luottamustehtävissä, businessneuvotteluissa, järjestötoiminnassa ja henkilökohtaisessa elämässä. Avustajat ovat toimineet erilaisissa tilanteissa minun käsinäni, ääriesimerkkeinä tietokoneen kokoaminen, kannettavan tietokoneen avaaminen ja käsipelikonsolin purkaminen ja uudestaan kokoaminen. Olen huomannut, miten vaikeaa on neuvoa, kun itseltä jää käsituntuma pois. Pitää olla toisen arvion tai jonkun äänihavainnon varassa. Äänihavainto voi olla esimerkiksi joku klik-ääni.

Joudun myös käyttämään henkilökohtaista avustajaa puheen tulkkaukseen. Olen huomannut, että jos mennään semmoisille “pelikentille”, jossa ollaan luottamuksellisten asioiden äärellä, silloin on hyvin tärkeää, että avustajan kanssa meidän keskinäinen kommunikaatiomme pelaa. Jos se ei pelaa, silloin kuulijan on vaikeampi saada kokonaiskuvaa sanomastani. Olen myös huomannut sen, kun ollaan “arkaluontoisissa pelikentissä”, silloin toiset kentällä olevat kaipaavat tuttua ja turvallista avustajaa kommunikoinnin tueksi. Muistan esimerkiksi, että meidän kunnanvaltuustossa oli tilanne, jossa valtuuston puheenjohtaja hämmentyi, kun minulla oli toinen avustaja silloin avustamassa valtuuston istunnossa.

Haluan lisäksi tuoda esiin koirankoulutustilanteet, joissa pitää olla tosi vahva taito ja tieto koirankoulutuksesta. Kyseisissä koulutustilanteissa voi olla sellainen henkilökohtainen avustaja, jolla ei ole hirveästi kokemusta koiran kouluttamisesta, joten sinun pitää pystyä löytämään sellaisia yhtälöitä, että pystyt opettamaan koiralle tilanteessa haluttua toimintaa. Haluan sen verran valottaa omasta koirakokemuksesta, että minulla on 10-vuotias ihana avustajakoira Viisas, joka on eläköitymässä. Olen itse kouluttanut Viisaan avustajakoiraksi, ja nyt työn alla on uusi pentu Fiksu, 7 kuukautta.

Tällä hetkellä työskentelen tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa. Tutkimuskohteeni on neuroverkkojen syväoppiminen (deep learning of neural networks). Tutkimus pohjautuu täysin numeriseen laskentaan, soveltaen analyyttistä matematiikkaa.

Henkilökohtaisen avun työnantajamalli on mahdollistanut itselleni puitteet elää juuri sillä lailla kuin olen halunnut. Tämä työnajatajamalli tekee todella yhteiskunnalle säästöä ja antaa henkilökohtaisen avun käyttäjälle yhteisvertaiset lähtökohdat tasavertaiseen elämään. Esimerkiksi omassa elämässä suuri asia oli nuorena se, että pääsin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskylään asumaan, eikä tarvinnut asua palvelutalossa. Eli pääsin elämään niin sanottua opiskelijaelämää.

Muistan työantajuuden alkuvaiheessa, kun ei ollut mitään kohdennettua neuvontaa. Piti soittaa yleisiin työnantajille suunnattuihin neuvontapalvelimiin ja soveltaa saatuja neuvoja omiin työntekijöihin. Välillä tuli kunnan kanssa eriäviä näkemyksiä asioista. Nykyisin on paljon helpompi, kun on olemassa alakohtainen työehtosopimus. Nykyisin myös itselläni auttaa, kun olen seurannut niin pitkään vammaispalvelun asioita, ja ne nivoutuvat henkilökohtaisen apuun.

Heta-liiton asiat ovat olleet aina sydäntäni lähellä. Heta-liiton luottamustoimet ovat antaneet itselleni tosi paljon ja kasvattaneet minua, varsinkin varapuheenjohtajana toimiminen sekä pitkä Hetan luottamustoimissa oleminen antaa itselle vahvan näkemyksen henkilökohtaisen avun työnantajamallista ja sen kehittämisestä.

Jan Hänninen, Hetan valtuuston jäsen

Jan Hänninen istuu pyörätuolissaan oranssissa T-paidassa, jossa lukee: Ilman avustajaa olisin alasti.