Itsenäisyyspäivä on tes:n mukainen arkipyhä

Julkaistu

On taas hyvä hetki muistutella, että itsenäisyyspäivä on henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen mukainen arkipyhä.

Jos työntekijää ei tarvita itsenäisyyspäivänä ja itsenäisyyspäivä on arkipäivänä, on se työntekijälle pääsääntöisesti palkallinen vapaapäivä. Päivä kuluttaa työntekijän työaikaa keskimääräisen päivittäisen työajan verran.

Jos työntekijän viikoittainen työaika on esimerkiksi 30 tuntia viikossa, on yhden päivän keskimääräinen työaika 6 tuntia (30 tuntia / 5 päivällä = 6 tuntia). Työntekijälle maksetaan vapaana annetulta arkipyhältä palkkaa tämän keskimääräisen päivittäisen työajan verran. Huom.! Vapaana annettu arkipyhä EI vähennä asiakkaalle myönnettyjä avustustunteja.

Työehtosopimuksen mukainen arkipyhä ei tietenkään välttämättä tarkoita, etteikö henkilökohtaisen avun käyttäjä tarvitsisi sinä päivänä henkilökohtaista avustajaa. Työnantaja voi siis edellyttää, että työntekijä on töissä arkipyhänä. Tällöin työntekijälle maksetaan kolminkertainen tuntipalkka hyvityksenä siitä, että hän on ollut töissä arkipyhänä.

Jäikö jokin asia mietityttämään? Ota yhteyttä Heta-Liiton HetaHelp-neuvontapalveluun.