Vammaistutkimuspäivä 16.8.2024

Julkaistu

Vammaistutkimuspäivä tuplasi osanottajamääränsä.

Helsingissä järjestetyllä vammaistutkimuspäivällä oli tänä vuonna positiivinen ongelma: kaikkia tapahtumaan haluavia ei voitu ottaa paikalle, koska varattujen tilojen kapasiteetti tuli vastaan. Päivään osallistui tutkijoiden ja muiden toimijoiden ohella vammaisjärjestöjen edustajia.

Päivän aikana henkilökohtaisen avun työnantajamallin asiat eivät tulleet suoraan juuri esille, mutta keskustelua käytiin mm. vammaisten työllisyydestä, osallisuudesta ja näkyvyydestä mediassa.

Henkilökohtaisen avun muutos viimeisen 15 vuoden aikana on merkittävä. Keskustelua käytiin mm. siitä, kuinka henkilökohtaisen avun 2009 voimaan astuneiden lakimuutosten jälkeen käyttäjämäärä on kasvanut. THL:n Päivi Nurmi-Koikkalainen kuvasi, että noin vuodesta 2014 eteenpäin keskusteluissa alettiin painottaa enemmän vammaispalveluista aiheutuvia kustannuksia. Vuosikymmenen loppupuolella alkoi ”ratkaisujen etsimisen aika”, jossa painottui uuden vammaispalvelulain työstäminen.

Tutkija Aarno Kauppila kuvasi, että poliittiset tavoitteet ja näiden tavoitteiden toimeenpano muodostavat kaksi eri todellisuutta. Tämä on varmasti tuttua myös monelle palveluita käyttävälle. YK:n vammaissopimuksen on toivottu mm. tuovan ihmisoikeusajattelua vammaispalveluiden käytännön tasolle, mutta sote-uudistuksen keskellä tämä on jäänyt vähälle huomiolle.

RAI-arviointien soveltuvuus puheenaiheena

Viime vuosina myös vammaispalveluissa on käytetty RAI-arviointityövälineitä palvelutarvetta arvioitaessa. RAI perustuu valmiisiin ja laajoihin kysymyslistoihin. Niiden soveltuvuus on kuitenkin kyseenalaistettu vammaisjärjestöissä muun muassa yksityiselämän suojaan liittyvillä perusteilla.

Väitöskirjatutkija Hanna Kangasniemi tutkii palvelutarpeen arviointia kehitysvammaisten palveluissa, ja hän suhtautui varauksella RAI:n sopivuuteen. RAI on hänen mukaansa menetelmänä työläs, ja avoin kysymys on mm. asiakkaan saama hyöty. Tutkimuksessa oli ilmennyt, että RAI saatetaan tehdä asiakkaan puolesta hänen olleessaan nukkumassa, jolloin siitä käy ilmi vain hoitavan tai avustavan tahon näkemys. Kangasniemen mukaan Suomessa on edelleen holhoavaa hoitokulttuuria.

Ensi vuonna yhteispohjoismainen konferenssi

Vuonna 2025 vammaistutkimuspäivän sijaan Helsingissä järjestetään 7–9.5. yhteispohjoismainen konferenssi Disability in Local and Global Contexts – Nordic Network on Disability Research Conference.

Lisätietoja konferenssin teemoista on saatavilla täällä.