Eduskunta hyväksyi vammaispalvelulain muutokset

Julkaistu

Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025.  

Eduskunta hyväksyi 17.12.2024 uuden vammaispalvelulain muutokset, ja uusi laki astuu voimaan 1.1.2025. Eduskuntakäsittely kesti jälleen arvioitua pidempään. 

Laissa on kolmen vuoden siirtymäaika, eikä nykyisille henkilökohtaisen avun käyttäjille ole yleisesti ottaen näköpiirissä palveluun käytännön muutoksia heti tammikuussa eikä monille välttämättä myöhemminkään. Lisätietoja uudesta laista löydät tämän uutisen alla olevista linkeistä mm. THL:n materiaaleihin.  

Eduskunnan hyväksymät muutokset soveltamisalaan 

Eduskunta hyväksyi hallituksen esittämän soveltamisalan muutoksen muutoin paitsi ns. elämänvaiherajauksen osalta. Elämänvaiheita koskenut säännös olisi ollut asiantuntijalausuntojen mukaan perustuslaillisesti ongelmallinen, ja se oli pakko jättää lain ulkopuolelle.  

Hyväksytyn muutoksen myötä vammaispalvelulakia sovelletaan erityispalveluiden järjestämiseen niille vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaisen fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintarajoitteen johdosta välttämättä apua tai tukea tavanomaisessa elämässä. Vammaispalvelulain perusteella järjestetään palveluita vain, jos muussa laissa tarkoitetut palvelut eivät ole henkilön yksilöllisen palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä. 

Sote-valiokunta totesi mietinnössään, että vammaisen henkilön määritelmä kattaa perustelujen mukaan kaikki YK:n vammaissopimuksen ja hyväksytyn vammaispalvelulain soveltamisalasäännökseen sisältyvät toimintarajoitteet, eikä mitään vammaisryhmää suljeta lain soveltamisen ulkopuolelle. Määritelmä kattaa valiokunnan mukaan myös vammaisuuden sosiaalisen mallin, johon YK:n vammaissopimus perustuu. 

Asiakasmaksut 

Henkilökohtainen apu säilyy maksuttomana palveluna, eli esimerkiksi työnantajamallin avun tulee edelleen olla käyttäjälleen maksutonta. 

Eduskunta hyväksyi maksullisuutta koskevan yleisen lisäyksen sosiaalihuoltolakiin. Sen mukaan asiakkaan edun arvioinnissa ei oteta huomioon palvelusta määrättävää maksua. Heta-liitto on katsonut, että säännös voi tarkoittaa muun muassa sitä, että vammaisten asumisen palveluita saatetaan pyrkiä muuttamaan maksullisiksi. Asiaan vaikuttaa kuitenkin se, miten uuden vammaispalvelulain mukaista maksutonta asumisen tukea aletaan käytännössä tulkitsemaan.  

Uuden säännöksen kielteisiä vaikutuksia pyritään estämään maksujen huojentamista koskevalla säännöksellä (ns. suojasäännös). Vammaisjärjestöt ovat pitäneet tätä maksuhuojennussäännöstä riittämättömänä ja tulkinnanvaraisena, ja se koskee käytännössä todennäköisesti vain pienituloisimpia vammaisia henkilöitä. 

Tietoa uudesta vammaispalvelulaista 

Tietoa työnantajamallin henkilökohtaista apua koskevista uusista pykälistä THL:n vammaispalvelujen käsikirjassa 

Tietoa henkilökohtaista apua koskevista muutoksista THL:n sivuilla  

Kysymyksiä ja vastauksia uudesta vammaispalvelulaista sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilla 

Uusi vammaispalvelulaki Finlex-palvelussa

Huom.! Eduskunnan tekemiä viimeisiä muutoksia mm. soveltamisalaan ei ole vielä päivitetty Finlexiin.