Löydä uutta!

Julkaistu

Suomen lajitietokeskus käynnisti viime vuonna kolme haastetta:
Löydä 100 kasvia, sientä tai lintua.

Tartuin kasvihaasteeseen, koska olen aina ollut kiinnostunut kasveista ja puutarhanhoidosta. Sienet vaatisivat metsissä kulkemista ja linnut hyvää kaukonäköä, joten ne karsiutuivat helposti pois.

Haasteessa kirjataan havaitut lajit. Peruslistaan on koottu 100 tavallista. Listan ulkopuolisia lajeja pystyy kirjaamaan, kuitenkin vain ohjelmaan syötettyjä. Mukana on paljon myös puutarhakasveja, mutta esimerkiksi vain tarhaomenapuu. Ei siis Antonovkaa, Huvitusta, Loboa eikä muitakaan lajikkeita.

Osin en ymmärrä haasteen rajoituksia. Metsässä villinä kasvavaa koiranruusua ei pysty kirjaamaan, mutta haitallisen vieraslajin kurtturuusun voi. Myöskään luonnonvaraisena saaristossa kasvavaa ruohosipulia ei voi kirjata, mutta sitruunamelissa ja saksankirveli ovat mahdollisia.

Mutta paljon voi kirjata. Viime vuonna Kaiu Tamminen löysi eniten lajeja, kaikkiaan huimat 1049. Kakkossijalle ylsi 573 kasvilla. Kaikkiaan osallistujia oli 2155, joista 13 ylitti 300 kasvin rajan.

Minulla ei ole metsässä liikkumiseen sopivaa apuvälinettä, suomaastosta puhumattakaan. Keskityin siis paikkoihin, joihin pääsee sähkömopolla ja tarvittaessa muutamalla askeleella: katukäytävät, talojen reunustat, puistot, tienvieret. Mopoilin myös suojelluilla Porvoon Linnamäellä ja Sikosaaressa. Oma ja tuttujen pihat tuli koluttua tarkkaan.

Kaltainen kukka, taustalla vihreää kasvillisuutta.

Olen aikaisemminkin kesäisin tehnyt pitkiä mopoajeluja, mutta nyt niihin tuli uusi elementti: kasvit. Hämmästyin siitä, miten monta lajia tunnistin helposti. Otin kasveista varmaan yli tuhat valokuvaa, joista yritin kotona tehdä tunnistuksia netin avulla. En mittaile emin luotteja enkä tunnista helposti eroa soikean, puikean ja suikean lehden välillä. Mutta paljon löytyy vähemmälläkin osaamisella.

Opin tosi paljon uutta varsinkin puista ja pensaista, jotka ovat olleet minulle heikko osaamisalue. Kunnioitukseni Porvoon aikaisempaa kaupunginpuutarhuria kohtaan kasvoi entisestään – minkä lajien kirjon hän onkaan osannut koota! Tietämys kasvoi myös rikkakasveista, joihin ei muutoin kiinnitä mitään huomiota. Aion löytää tänäkin vuonna esimerkiksi karvaskallioisen ja kierumataran, mutta myös uusia lajeja.

Viime vuonna aloitin vasta kesäkuussa ja osa kevätkasveista jäi siksi kirjaamatta. Silti pääsin aika huimaan lukemaan: 349 lajia. Luulenpa, että olin paras sähkömopobongailija. Nyt on koossa vasta 20 havaintoa, mutta tavoitteena on ylittää 400 lajin raja.

Jos mietit uutta, hauskaa, opettavaista ja ilmaista kesäharrastusta, ryhdy sinäkin kasvibongailijaksi! Nyt on juuri oikea aika.

Kevätterveisin Maija

Oransseja kukkia ja vihreitä lehtiä.

Kirjoittaja Maija Aatelo on Hetan puheenjohtaja