Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vammaispalveluohjeista jätettiin kaksi oikaisuvaatimusta
Julkaistu
Ohjeiden mukaan henkilökohtaista apua saisi vain hyvin tiukoissa rajoissa.
Vantaan ja Keravan aluehallitus hyväksyi alkuvuonna ohjeet, joiden perusteella muun muassa henkilökohtaista apua myönnettäisiin.
Voit tutustua aluehallituksen päätökseen ohjeiden hyväksymisestä täällä.
Ohjeissa oli paljon ongelmia mm. henkilökohtaisen avun saamisen kannalta.
Kaksi alueen asukasta ja vammaisaktiivia, Hetan varavaltuutettu, filosofian maisteri Elina Nykyri ja Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja Jari Pekola ovat jättäneet asiasta oikaisuvaatimukset, joiden valmistelussa auttoivat Heta-liitto ja muut vammaisjärjestöt.
Henkilökohtaista apua pääasiassa vain päiväsaikaan
Henkilökohtaista apua olisi ohjeiden mukaan saatavissa yleensä vain tiettyinä, rajattuina kellonaikoina. Soveltamisohjeen mukaan avustaminen ei tarkoita asiakkaan puolesta tekemistä, eikä sillä voi korvata normaaleja kodinhoidollisia palveluja. Palveluseteli on määritelty ensisijaiseksi henkilökohtaisen avun toteuttamistavaksi, mutta lomamatkat olisivat mahdollisia vain työnantajamallilla. Muitakin ongelmia on sekä henkilökohtaisessa avussa että muissa palveluissa, kuten kuljetuksissa.
– On ihmisoikeusrikkomus, että rajataan, milloin henkilökohtaista apua saa käyttää. Se vaikeuttaa töitä, harrastuksia, luottamustoimia, ihan kaikkea elämää. Eivät tällaiset aikarajoitukset kannusta olemaan aktiivinen yhteiskunnassa. Ei tässä ole ollenkaan ajateltu vammaisia, jotka elävät aktiivista elämää, kuten käyvät päivisin töissä ja sen jälkeen muissa harrastuksissa. Myöskään esimerkiksi vanhemmuutta ei ole huomioitu, toteaa Elina Nykyri.
– Henkilökohtaisen avun tavoitteena on mahdollistaa yhdenvertaisuus ja osallisuus yhteiskuntaan, eihän sellaista voida rajata klo 8–18 välille. Ei soveltamisohjeilla voida asettaa lakia tiukempia ohjeita. Nyt on ohjeistettu, että iltaisin saisi apua vain erityistapauksissa. Tällaiset ohjeet pyrkivät syrjäyttämään ihmisiä yhteiskunnasta. Onhan tämä loukkaus ihmisoikeuksia vastaan, sillä jokaisella on oikeus päättää omasta elämästään ja osallisuudestaan. Väkisinkin tulee mieleen myös, että onko katsottu, mistä HetaTES:n mukaiset avustajien iltatyökorvaukset alkavat, ja rajattu henkilökohtaisen avun aika päättymään juuri siihen, jatkaa Jari Pekola.
Vammaisneuvostoa kuultiin mutta ei kuunneltu
Vammaisneuvostoa on osallistettu ohjeistukseen luomiseen minimaalisesti, vaikka YK:n vammaissopimuksen kantavana ajatuksena on, että vammaisten ja heitä edustavien järjestöjen tulee olla aina mukana neuvottelemassa lainsäädäntöön liittyvistä asioista silloin, kun ne koskettavat vammaisia.
– Tuntuu, että vammaisneuvostoa kuultiin vain muodon vuoksi. Ohjeisiin annettiin tutustumisaikaa vain noin viikko, vaikka kyseessä on hyvin pitkä teksti. Lisäksi avun myöntämiskriteerejä ei muutettu, vaikka vammaisneuvosto kritisoi niitä, kertoo Elina Nykyri.
– Miksi vammaisneuvosto on edes olemassa, jos sitä ei ollenkaan kuunnella, pohtii Jari Pekola.
Osa aluehallituksen ohjeista koetaan myös tulkinnanvaraisiksi, jolloin ne jättävät liikaa tulkitsemisen mahdollisuutta hakemusta käsittelevälle virkailijalle, ja asettavat sen myötä vammaiset henkilöt eriarvoiseen asemaan keskenään.
Kohtuullisia mukautuksia tarvitaan
Yksi ongelma aluehallituksen ohjeissa Nykyrin ja Pekolan mukaan on, että henkilökohtaisten avustajien työnantajana toimivan pitää käyttää Oima-järjestelmää.
– Ennen on voinut paperilla täyttää lomakkeet, mutta nyt ei ole sellaista vaihtoehtoja. Tämäkin on yhdenvertaisuutta vastaan, koska eivät kaikki, jotka pystyvät toimimaan työnantajana, pysty käyttämään tietokonetta ja erilaisia järjestelmiä, Elina Nykyri sanoo.
– Tässä kohtuullisten mukautusten pitäisi astua kuvaan, Jari Pekola toteaa.
– Toivomme, että oikaisuvaatimuksemme hyväksytään, ja jokainen tapaus käsitellään yksittäin. Kyllä jokaisella pitää olla vapaus tulla, mennä ja elää, Elina Nykyri summaa.
Heta-liitto seuraa asian käsittelyä ja vaikuttaa omalta osaltaan siihen, että ohjeiden ongelmat korjataan.


Jari Pekola ja Elina Nykyri jättivät oikaisuvaatimukset Vantaan ja Keravan alueen ohjeistuksesta.