Heta ja JHL aloittaneet TES-neuvottelut

Julkaistu

Heta-liitto ja JHL ovat käynnistäneet neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta. Henkilökohtaisia avustajia koskevan valtakunnallisen työehtosopimuksen nykyinen sopimuskausi päättyy huhtikuun lopussa.

Torstaina 6.2. Hetan TES-neuvottelijat tapasivat Helsingin JHL-talolla JHL:n neuvottelijat. Hetan neuvottelijoina toimivat hallituksen puheenjohtaja Maija Aatelo ja Hetan juristit Arlene Eräheimo ja Maria Jokela.

Hetalla ja JHL:llä on tällä työehtosopimuskaudella ollut yhteinen työryhmä, joka on keskittynyt työehtosopimuksen (HetaTES) tekstien selkeyttämiseen. Ensimmäisessä neuvottelussa käytiin läpi tekstityöryhmän tekemiä ehdotuksia. HetaTES:n entistä helppolukuisempaa muotoilua on toivottu Hetan tekemän jäsenkyselyn vastauksissa.

Nykyinen työehtosopimuskausi päättyy 30. huhtikuuta 2025. Ensimmäisellä neuvottelukerralla käytiin läpi myös kevään neuvotteluaikataulua, ja seuraava neuvottelukerta on sovittu alkavalle viikolle.

Hetan valtuusto on tammikuussa käynyt keskustelun jäsenkyselyn tuloksista ja työehtosopimusneuvottelujen suuntaviivoista. Henkilökohtaisen avun käyttäjiä on kaikkiaan noin 20 000, ja työnantajamalli on yleisin järjestämistapa. HetaTES koskee Heta-liiton jäseniä, joita on noin 4500.
 
– Uusi vammaispalvelulaki on vuosien odotuksen jälkeen tullut voimaan vuoden alusta, toteaa Maija Aatelo.

Lain henkilökohtaisen avun myöntämisperusteet pysyivät suurelta osin vastaavina kuin vanhassa laissa, mutta soveltamisalaan tehdyt muutokset voivat vaikuttaa henkilökohtaisen avun päätöksiin.

Työnantajamalli, jossa vammainen ihminen toimii itse avustajiensa työnantajana, on nyt selkeästi kirjattu lakiin, ja Heta-liiton rooli on tunnustettu lain perusteluissa. Lakiin on määritelty myös työnantajamallin edellytyksiä, mm. avun päätökseen on jatkossa kirjattava vammaisen ihmisen suostumus työnantajana toimimiseen sekä sijaissuunnitelma.

Henkilökohtainen apu, erityisesti työnantajamalli, on vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi olennainen vammaispalvelu. HetaTES tukee osaltaan työnantajamallin jatkuvaa kehittämistä uudessa tilanteessa.

–  Heta-liiton tavoitteena on, että hyvinvointialueiden soveltamiskäytännöt edistävät vammaisten ihmisten itsenäisen elämän mahdollisuuksia. Vammaisuudesta aiheutuvat erityistarpeet eivät voi olla yhteiskunnan säästökohde, summaa Maija Aatelo.